Enkele post bekijken
  #1  
Oud 25th October 2011, 09:58
Valerie.Pandelaers Valerie.Pandelaers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Vorselaar
Posts: 99
'Gokken tot de laatste dag'

'Gokken tot de laatste dag '

Auteur: Pascal Dendooven

BRUSSEL - De Gemeentelijke Holding investeerde, toen ze financieel al wankelde, toch nog 50 miljoen euro in producten van een Brits hefboomfonds.


Van onze redacteur

De Gemeentelijke Holding heeft in 2009, toen ze al op het randje van het bankroet balanceerde door de val van Dexia, nog 50 miljoen euro geïnvesteerd in de producten van het Brits hefboomfonds Cheyne Capital. De Gemeentelijke Holding was het jaar begonnen met 1,8 miljard euro financiële schulden en werd op dat moment gestut door 800 miljoen euro aan overheidswaarborgen. De holding werd verplicht om in ruil voor de verlenging van de overheidswaarborgen haar kapitaal te verhogen.

Ze lokte toen steden en gemeenten met de belofte van een dividend van 13 procent. De helft van die kapitaalverhoging was overigens geen cash, maar bestond uit certificaten Dexia die ver boven hun beurswaarde werden ingebracht.

De logica schreef voor dat de 250 miljoen cash die de gemeenten toen ophoestten, volledig naar schuldafbouw zou gaan. De balans van de holding was toen immers al ontwricht door de crash van het aandeel Dexia.

Goed huisvader

Toch waagde de Gemeentelijke Holding zich nog aan speculatieve beleggingen. Het meest in het oog springend is de investering in Cheyne. Die duikt in 2009 in het jaarverslag van de Gemeentelijke Holding op zonder een woord uitleg. Cheyne is gespecialiseerd in zogenaamde 'alternatieve beleggingen' en opereert vanuit Bermuda, Zwitserland en Groot-Brittannië. Cheyne is in het recente verleden al dikwijls genomineerd voor prijzen in allerlei exotische beleggingen als beste distressed hedge fund, of voor zijn prestaties in 'event driven' (lees: risicovolle) beleggingen. In 2008 won het de prijs 'best synthetic equity CDO' (herverpakte derivaten).

De vraag is niet zozeer of de Gemeentelijke Holding zijn broek heeft gescheurd aan Cheyne, maar wel waarom het investeerde in dergelijke producten. Een 'goed huisvader' zoekt dergelijke beleggingen niet op. Wie daar bovendien in belegt op een ogenblik dat de groep financieel klem zit, kan zich moeilijk beroepen op goed risicobeheer.

De Gemeentelijke holding verdubbelde in 2009 ook zijn inleg in het zonnepanelenbedrijf Enfinity. Een bedrijf waarvan duidelijk was dat het om 'een uitgerekte elastiek'ging.

In 2008 had de Gemeentelijke Holding ook al voor 112 miljoen euro putopties afgesloten waardoor het de komende jaren aandelen Dexia boven de marktprijs moet blijven inkopen.

Uit: de standaard online, auteur Pascal Dendooven , 25/10/11
__________________________________________________ ___________

Eigen mening:

Volgens mij is het hoog tijd dat de Gemeentelijke Holding, en andere instanties in België eens een rekensommetje gaan maken.
Het ergste van de hele zaak vind ik dat het gewone volk hiervoor moet gaan opdraaien, terwijl ze er eigenlijk niets aan kunnen doen.
Met citaat antwoorden