Enkele post bekijken
  #1  
Oud 24th October 2011, 12:53
fenna.adriaensen fenna.adriaensen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: westerlo
Posts: 23
België stuurt Marrokaanse gevangenen terug

Ons land zal maximaal 190 Marokkaanse gevangenen naar hun land terugsturen waar ze hun straf moeten uitzitten. Dertig gevangenen staan al klaar om te vertrekken. Hun dossier is aan Marokko bezorgd. 'Dit is het moment van de waarheid', zegt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V).


'Het is belangrijk om zeker te zijn dat de gevangenen in hun land wel degelijk hun straf verder uitzitten en niet zomaar worden losgelaten. Daarom is er net een delegatie naar Marokko geweest om de overdracht praktisch te regelen', zegt De Clerck. De voorbije maanden bezorgde Marokko al dertig dossiers van Marokkanen die in ons land zijn veroordeeld, hier in de gevangenis zitten en naar hun land kunnen worden teruggestuurd. Volgens het kabinet gaat het om gevangenen met een 'doorsneeprofiel', wat wil zeggen dat ze meestal enkele jaren hebben gekregen voor diefstal, geweld of drugs.

De Clerck hoopt ze nog dit jaar op het vliegtuig te kunnen zetten. Maximaal zullen er 190 van de ongeveer 1.200 Marokkaanse gevangenen in Belgische cellen worden teruggestuurd. Tot dat aantal komt de federale overheidsdienst Justitie na verschillende selecties. Marokkaanse gevangenen die in België geboren zijn, de dubbele nationaliteit hebben, met een Belgische getrouwd zijn, de vluchtelingenstatus hebben, voor hun veroordeling al vijf jaar ononderbroken in België woonden of 'ernstig ziek' zijn, komen niet in aanmerking.

'Na een eerste schifting door het Gevangeniswezen kwamen er nog 507 kandidaten uit de bus', zegt Lieselot Bleyenberg, woordvoerster van De Clerck. 'Na een tweede selectie door de Dienst Vreemdelingenzaken houden we nog 190 namen over.'

België en Marokko palaveren al jaren over het terugsturen van veroordeelde gevangenen met de Marokkaanse nationaliteit. Een eerste protocol werd in 1997 afgesloten, alleen werd toen afgesproken dat de gedetineerden altijd hun toestemming moesten geven. Dat gebeurde vrijwel nooit. In 2007 sloten beide landen daarom een aanvullend protocol af dat wel een gedwongen terugkeer moest mogelijk maken, maar het parlement van Marokko talmde om het verdrag te ratificeren. Dat gebeurde uiteindelijk dit voorjaar.

Dat het zo lang moest duren, heeft er alles mee te maken dat Marokko zelf kampt met een desastreuze overbevolking van de gevangenissen. Ook de hygiënische omstandigheden zijn er doorgaans barslecht. Dat maakt het opnemen van nog meer gevangenen niet evident.

De Clerck is zich daarvan bewust en blijft - ondanks het protocol - dan ook voorzichtig. 'Marokko heeft nog altijd het recht de gevangenen te weigeren, maar dan moet het die beslissing heel goed motiveren. Bovendien kan het alleen op basis van weigeringsgronden die in het protocol zijn opgenomen en waar wij rekening mee hebben gehouden. Het zou dus sterk zijn als het toch gebeurt. Maar ik mag niet naïef zijn. Het is een grote stap voor Marokko om de ene na de andere gevangene op te nemen. Vandaar dat ik een delegatie heb gestuurd om die overdracht te vergemakkelijken. We gaan de gevangenen ook niet allemaal in één keer terugsturen, maar in etappes. Daardoor denk ik niet dat Marokko kan weigeren. Als dat toch gebeurt, is er een groot probleem. Marokko moet begrijpen dat dit het moment van de waarheid is. There is no way back.'

bron: Het Nieuwsblad

Commentaar: Ik vind het een goede zaak dat de gevangenen terug gestuurd worden naar hun land van herkomst. In België is het immers ook een probleem dat de gevangenissen overbevolkt zijn, en onrechtstreeks betalen wij allemaal voor de mensen die in de gevangenis zitten. Eerst was ik tegen het terugzenden van gevangenen omdat straffen in Marokko vaak veel zwaarder zijn dan de straffen hier. Maar aangezien de straffen gewoon hetzelfde blijven, vind ik dit wel een goede zaak. Het kan toch al een kleine hulp zijn voor de financiële problemen van België, en natuurlijk zijn de gevangenissen hier dan ook iets minder overbevolkt.
Wat ik ook belangrijk vind is het feit dat er zorgvuldig gesorteerd is wie wel en wie niet terug gezonden mag worden. Het is jammer voor degene die teruggezonden worden, maar ik vind het niet meer dan redelijk dat er bijvoorbeeld rekening gehouden wordt met de gezondheid van sommige mensen.
Met citaat antwoorden