BRUSSEL - De kas van het rampenfonds is leeg en dat leidt tot een ernstige betalingsachterstand. Op Financiën stromen de klachten daarover toe.
Op het departement Financiën, dat de betalingen uit het Rampenfonds regelt, stromen alsmaar meer klachten toe. Maar het enige antwoord dat ze de briefschrijvers daar kunnen geven, is om geduld te oefenen. Het geld is namelijk op. Op het kabinet van de bevoegde minister Didier Reynders (MR) hebben ze weinig moeite om dat toe te geven. ‘Er is inderdaad een betalingsachterstand, daar zijn we ons van bewust. We volgen dat op de voet. Wij proberen nu om snel weer geld in de kas van het rampenfonds te krijgen.'
In 2011 werden twee rampen erkend: de hevige sneeuwval van eind 2010 en het onweer van achttien augustus. Dat was de storm die op Pukkelpop inbeukte en vijf doden met zich bracht, maar ook de Haspengouwse fruitboeren keihard trof. Door de situatie van de kas kunnen de slachtoffers niet meteen vergoed worden. Normaal is er vijftien miljoen in kas, maar dat geld is al op. Op Financiën hopen ze dat er nieuw geld in gestort kan worden.
Het grootste stuk van de jaarlijkse dotatie is afkomstig van een taks op verzekeringscontracten, maar om dat versneld in handen te krijgen, is eerst een begroting nodig. Zoals bekend is die er nog steeds niet. De Nationale Loterij stortte wel al een deel.
Traditioneel betaalt het Rampenfonds maar een stuk van de schade. Het grootste deel wordt gedekt door de brandverzekering.
Om structurele problemen te vermijden, wordt in regeringskringen gesuggereerd om de regels te verstrengen. ‘Er worden nu misschien te veel individuele dossiers goedgekeurd.' Maar bij de minister van Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom (Open VLD), verzekeren ze dat niemand zich zorgen hoeft te maken. ‘Het duurt misschien wat langer, maar iedereen krijgt zijn geld. Dat is een wettelijke verplichting.'
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...ikelid=IS3HF14U
Eigen mening
Dat onmiddellijk wordt toegegeven dat het geld in het rampenfonds op is, vind ik een goede zaak. Zo weten de slachtoffers waarom ze zo lang op hun vergoeding moeten wachten. Anderzijds denk ik ook wel dat er mensen in de problemen kunnen komen omdat ze zo lang op hun schadevergoeding moeten wachten. Ik denk hierbij aan de mensen die hun woning, bedrijf,... willen heropbouwen maar hiervoor de financiële middelen niet hebben. Ik hoop dan ook dat de regering snel geld kan vrijmaken, zodat de slachtoffers niet al te lang meer moeten wachten op een vergoeding.