Na de Westvleteren, de Westmalle
BRUSSEL - In een uitgebreide biertest van de Amerikaanse krant ,,The New York Times'' is de Westmalle Trippel tot beste zwaar bier ter wereld gekozen. In totaal namen 25 abdijbieren en trappisten uit België, Nederland, de Verenigde Staten en Canada deel. Acht bieren uit de top-tien komen uit ons land.
,,Heerlijk complex", ,,gebalanceerd", ,,bloemig en fruitig met lange, aanhoudende smaken". De vier proevers die voor The New York Times de bieren testten, hadden niets dan lovende woorden voor de Trippel uit Westmalle. Het biertje, dat aan de overkant van de oceaan zo'n 6 dollar (5 euro) per flesje kost, eindigde in de test dan ook op de eerste plaats.
Sint-Sixtus uit Westvleteren, de trappist die enkele weken geleden door de website ratebeer.com als beste trappist werd verkozen, zat niet in de test. De volledige voorraad van dat bier is na de hype die volgde op de uitverkiezing immers al uitverkocht.
Alle andere Belgische trappistbieren (Chimay, Orval, Rochefort en Achel) zaten in de top-tien, net als de abdijbieren Trippel Affligem, De Ranke uit Guldenberg en Witkap Pater. De enige niet-Belgische bieren in de top-tien zijn Unibroue Chambly, een Canadees bier en Weyerbach uit de Verenigde Staten.
,,We wisten totaal niet dat de krant ons bier getest had, maar we zijn natuurlijk zeer geflatteerd", zegt Philippe Van Assche van de brouwerij van Westmalle. ,,Wij zijn toch maar een kleine brouwerij uit België. Om dan de nummer één in Amerika te worden, dat is een hele eer." Van de 120.000 hectoliter die Westmalle jaarlijks produceert (70.000 hectoliter trippel en 50.000 hectoliter dubbel) gaat maar een heel klein deel naar de Verenigde Staten. ,,Ik schat dat het niet veel meer dan 1 procent is", zegt Van Assche.
Meer zullen de Amerikanen niet krijgen, want ook in Westmalle zijn de paters onverbiddelijk. ,,We brouwen al 20 jaar dezelfde hoeveelheid en dat zal zo blijven. Anders wordt het een brouwerij met een abdij in plaats van omgekeerd. En daar zouden de monniken nooit mee akkoord gaan. Met de hoeveelheid die we nu brouwen kunnen we trouwens nog altijd de hoogste kwaliteit garanderen zonder toegevingen te moeten doen. Zo gebruiken wij nog altijd de beste hopbloem en kan ons bier op de fles hergisten. Dat soort dingen kan alleen maar als het brouwen een kleinschalige activiteit blijft."
(fpe)
www.trappistwestmalle.be
www.nytimes.com
24/09/2005
(fpe)
©Copyright De Standaard