Alles lijkt erop te wijzen dat formateur Di Rupo de regeringsonderhandelingen aanvat met zes partijen. Zonder Ecolo en Groen! dus. Rond 21 uur zou de formateur naar het koninklijk paleis trekken om de koning te informeren over zijn gesprekken. Formateur Elio Di Rupo zou rond 21 uur naar het paleis trekken om de koning te informeren over zijn gesprekken over de vorming van een nieuwe meerderheid. Dan zal vastliggen met hoeveel partijen hij doorgaat.
Alle bilaterale ontmoetingen tussen Di Rupo en de onderhandelende partijen zijn intussen achter de rug. Momenteel zou een plenaire vergadering van start moeten gaan over de regeringsvorming. Of de vergadering met zes of met acht doorgaat, is onduidelijk. Het heeft er echter alle schijn van dat de beslissing gevallen is.
Di Rupo zou werken aan een regering met CD&V, Open VLD, SP.A, PS, CDH en MR. Zonder Ecolo of Groen! dus. Beide groene partijen zijn nodig voor een staatshervorming. Daarvoor is immers een tweederdemeerderheid nodig in het parlement. Voor het gewone regeringswerk (begroting en maatregelen om die begroting te saneren) is een gewone meerderheid genoeg en zijn de groenen eigenlijk overbodig.
Vooral Open VLD drong aan op een 'ontvette' regering, een regering met een gewone meerderheid in het parlement. Maar ook CD&V leek de groene partijen liever kwijt dan rijk. Aan Franstalige kant was de druk op Di Rupo om de groenen te lossen, veel minder groot.
Het lijkt er sterk op dat Open VLD en CD&V hun slag thuishalen.
Als Di Rupo een regering bouwt met alleen CD&V , Open VLD en SP.A dan heeft die regering geen meerderheid aan Vlaamse kant. Maar dat is vooral een symbolisch probleem. Voor Di Rupo en de SP.A is het natuurlijk minder comfortabel regeren en bezuinigen met Ecolo en Groen! links van hen in de oppositie.
Eens de coalitie vastligt wil de formateur de onderhandelingen over de begroting en het socio-economische luik opstarten. Tijdens de eerste vergadering moeten de toekomstige coalitiepartners de methodologie vastleggen. Er zal ook moeten afgesproken worden of de onderhandelingen door één vertegenwoordiger per partij zullen gevoerd worden, zoals dat bij de communautaire onderhandelingen het geval was, of men met een delegatie met gespecialiseerde onderhandelaars zal werken.
DS woensdag 12 oktober 2011
(
http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20111012_160 )
Ik vind het eigenlijk niet kunnen dat wanneer men eindelijk een akkoord heeft men beslist om Groen en Ecolo buiten te werken. Het akkoord is een overeenkomst tussen de 8 partijen en ik vind dat die 8 partijen ook lid moeten blijven. Ecolo en Groen hebben naar mijn mening niets verkeerd gedaan. Er wordt ook helemaal geen reden gegeven waarom deze partijen moeten opstappen. Enkel omdat meneer de Croo eist dat Groen buiten moet betekent dit toch niet dat al de andere partijen naar zijn pijpen moeten dansen? Groen en Ecolo hebben evenveel recht om te blijven onderhandelen aan de regering als ieder andere grote partij.