Rellen in Athene tijdens staking
Het openbare leven in Griekenland ligt woensdag bijna volledig stil door een nieuwe 24 urenstaking. In Athene braken rellen uit tussen de verzamelde menigte en de politie.
Duizenden stakende ambtenaren, gepensioneerden en studenten zijn naar de binnenstad van Athene afgezakt om te protesteren tegen de besparingsmaatregelen van de Griekse overheid. Ze scandeerden leuzen, sloegen op trommels en bliezen op fluitjes.
Op sommige plekken liep het protest uit de hand en raakten betogers slaags met de oproerpolitie. Die zette traangas in om enkele tientallen demonstranten die met stenen gooiden uiteen te drijven.
Staking
Scholen en musea blijven woensdag door de staking gesloten, en vluchten worden geannuleerd. De openbare diensten betogen opnieuw tegen de aangekondigde besparingsmaatregelen.
Ook luchtverkeersleiders hebben zich bij de stakers gevoegd, waardoor alle vluchten van en naar Griekse vliegvelden zijn geannuleerd. Staatsziekenhuizen behandelen alleen noodgevallen en ook advocaten, leerkrachten en belastinginspecteurs hebben het werk neergelegd.
Medewerkers van het Griekse openbaar vervoer legden in de ochtend kort het werk neer en zullen dat ook in de avond doen. De staatstelevisie en -radio haalden hun nieuwsprogramma's uit de lucht.
Overheidsplan
Overheidsmedewerkers protesteren onder meer tegen het regeringsplan om dertigduizend collega's tijdelijk minder uit te betalen. Het plan vormt onderdeel van nieuwe bezuinigingen en komt bovenop eerdere kortingen op salaris en pensioen, en belastingverhogingen.
Griekenland is afhankelijk van een noodlening van 110 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds om de rekeningen te kunnen betalen. In juli werd een tweede noodlening toegekend van 109 miljard euro, maar er wordt nog steeds onderhandeld over de details van deze lening.
Terrorisme-rechtszaak
Vandaag stond de start van een groot proces tegen acht van terrorisme verdachte Grieken gepland. De acht zijn lid van de organisatie Revolutionaire strijd, die ondermeer een mortiergranaat afvuurde op de Amerikaanse ambassade in Athene. De advocaten die moesten pleiten in de zaak nemen echter ook deel aan de landelijke 24-uursstaking. Daardoor wordt het proces nu uitgesteld tot 24 oktober.
Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20111005_088
Mijn mening:Hoe is het toch zover kunnen komen in Griekenland? Een land dat op het huidige moment financieel ongelofelijk diep zit. Logisch dat de Grieken op straat komen om de blijvende besparingen waar zij de dupe van zijn aan te klagen. Ik zou persoonlijk ook op straat komen wanneer dit voorvalt in België. Het wanbeleid dat gevoerd werd de vorige jaren leidt tot deze onbeschrijfelijke chaos en problematiek. Je kan zeggen dat het volk de leiders toch democratisch gekozen heeft om het land te leiden. Ze hebben hun vertrouwen uitgesproken in deze personen door hun stem. Ondanks dat ze hun stem hiervoor eerder hebben uitgebracht verdien zij dit zeker niet. Het besparingsplan betaalt openbare medewerkers tijdelijk minder uit.
Tijdens het één-uur journaal op één liet men een school zien in Griekenland die bezet werd door de leerlingen zelf. U leest het goed door de leerlingen. De leerlinggen bezetten de school omdat er volgens hen onvoldoende leerkrachten op school zijn en er geen schoolboeken voor de hand zijn. Dit is nogmaals een goed voorbeeld hoe diep dit land wel niet zit. Hier is meer nodig dan financiële hulp alleen...