Enkele post bekijken
  #1  
Oud 20th September 2011, 14:12
johanvandenbosch johanvandenbosch is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herentals
Posts: 106
Krijgt Griekenland extra steun of niet?

Griekenland zegt dat het dicht bij een akkoord staat met de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds over de volgende schijf van internationale hulp.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos (links) is al enkele weken koortsachtig aan het onderhandelen met de "trojka". Dat zijn de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Muntfonds.


AP Die hebben de uitbetaling van de volgende schijf van 8 miljard euro van het in totaal 110 miljard tellende eerste noodfonds voor Griekenland op de wachtlijst gezet. De EU en het IMF zijn niet tevreden over de traagheid waarmee in Athene hervormingen worden doorgevoerd.

Gisteren hebben ze daarover een videoconferentie gehouden met minister Venizelos. Volgens de minister staan beide partijen nu dicht bij een akkoord, maar in de praktijk is er dus nog geen.

Volgens de Griekse media zouden de EU en het IMF eisen dat Athene de logge openbare sector fors afslankt. Zo zouden er 20.000 ambtenaren minder moeten komen en zouden verlieslatende overheidsorganisaties en -bedrijven gesloten moeten worden.Ook zouden lonen en pensioenen bevroren moeten worden en zou er vaart moeten komen in de privatisering van overheidsbelangen.

Hoe dan ook moet de socialistische regering de maatregelen nog verkocht krijgen bij de eigen bevolking, die al maanden protesteert tegen de dalende welvaart.

De uitbetaling van de volgende 8 miljard van het noodfonds is erg belangrijk. Als die er niet komt, kan Griekenland volgende maand een aantal vervallende schulden niet betalen en gaat het land bankroet. Dat zou zware gevolgen kunnen hebben voor de Europese, maar ook voor Amerikaanse banken.

Bron : http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/e...Griekenland_IMF 20/09/2011

Eigen mening : Griekenland is aan het wankelen. En de Europese Unie wil haar opvangen. Maar kunnen ze dit wel? Reeds verschillende malen is er overeengekomen om Griekenland financieel bij te staan. Maar het is geweten dat GRiekenland deze schulden nooit zal kunnen afbetalen. Waarom pompen ze dan zoveel centen in dat land? Omdat de EU schrik heeft dat een bankroet van Griekenland ernstige schade zal doen aan de EU. Wie weet misschien wel het einde van de unie. Maar Griekenland is niet alleen...Ierland, Spanje, Italië...die zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Vorig academiejaar had een Ierse lector (met de international days op de KHK) nog aangehaald dat hij en zijn vrouw 500euro extra crisisbelasting betalen PER MAAND. Toch wel een zeer aanzienlijk bedrag. Hetzelfde geldt voor de Grieken. Hoog opgeleide universitairen verdienen schandalig weinig. En...de Grieken zijn niet zo rustig als de Ieren. Nee, die komen in opstand. Getuige de vele beeldfragmenten van betogingen die we bijna dagelijks op het nieuws zien. Hebben ze gelijk? Ja, ik vind van wel. Het zijn niet de burgers die de oorzaak zijn van de situatie. Stel maar voor dat je volgend jaar afstudeert en met je job als leerkracht niet financieel kan rondkomen. Zo ken ik een Griek die in Athene woont en zo snel mogelijk zijn land wil verlaten omdat het gewoonweg niet meer leefbaar is. Maar moet daarom de EU geld blijven pompen in een land dat geen licht aan het einde van de tunnel ziet? Naar mijn eigen bescheiden mening niet. Maar ik ben dan ook geen minister...(gelukkig maar)
Met citaat antwoorden