Burgerdienst voor jongeren
Burgerdienst voor jongeren
BRUSSEL - Vijftien jongeren kunnen volgend jaar in Vlaanderen vrijwillige burgerdienst volgen. Dit jaar liep een pilootproject in Wallonië en Brussel.
'Vijf maanden heb ik burgerdienst gedaan', zegt de Franstalige Alexandre Wirtz (22). 'Ik heb me ingezet voor het festival Couleur Café in Brussel.'
'In de aanloop naar het festival moest ik mee voor de catering zorgen, zoals drank en eten aankopen, altijd met oog voor biologische en ecologische producten. Tijdens het festival stond ik in voor de veiligheid en netheid op de camping. Ik controleerde de toegangsbandjes en patrouilleerde 's nachts langs de tentjes om de festivalbezoekers aan te manen hun radio wat stiller te zetten, omdat het een stadsfestival is.'
'Door die ervaring heb ik niet alleen veel andere jongeren ontmoet. Ik zie ook weer een toekomst voor mezelf. Daarvoor zat ik niet goed in mijn vel. Ik heb alleen een diploma middelbaar onderwijs, in de bouw. Door familiale problemen heb ik mijn bachelorstudie vroegtijdig stopgezet. Ik zat zes maanden werkloos thuis. Dat leidde tot spanningen. Toen zag ik het aanbod om een burgerdienst te volgen. Ik heb nu weer meer zelfvertrouwen gekregen. Ik ben nog niet klaar om weer voltijds te gaan studeren, maar ik zou graag gaan voor technicus-regisseur, misschien in het deeltijds onderwijs.'
Tien euro per dag
Zoals Alexandre volgden dit jaar 32 jongeren in Wallonië en Brussel burgerdienst. Het initiatief komt van het (federale) Platform Jongeren voor de Samenleving. Dat ijvert al enkele jaren voor het oprichten van een burgerdienst in België, voor alle jongeren van 18 tot 25 jaar, zoals dat in sommige andere landen al bestaat.
In ons land bestaat daar nog geen wettelijk kader voor. Maar door te lobbyen en sensibiliseren wil het platform dat wel bereiken.
Het verschil met traditioneel vrijwilligerswerk, zoals af en toe eens tappen in het jeugdhuis, is dat een jongere zich met een burgerdienst voor een langere periode, minstens zes maanden, en voltijds engageert voor de samenleving. De burgerdienst moet beantwoorden aan 'reële maatschappelijke behoeften'.
In de praktijk gaat het vooral om werken met asielzoekers, gehandicapten, kinderen of voor de milieu-, natuur- en cultuursector. Professionele vaardigheden leren de jongeren er niet mee, wel sociale, zoals werken in groep en punctualiteit. Ze krijgen er ook tien euro per dag voor.
De Waalse minister van Leefmilieu, Philippe Henry (Ecolo), steunde het pilootproject vanuit zijn bevoegdheid. Nu komt het dus ook naar Vlaanderen. De Vlaamse minister van Jeugd, Pascal Smet (SP.A), geeft volgend jaar 39.000 euro aan het platform, waarmee in Vlaanderen 15 jongeren aan de slag zouden kunnen. Onder meer de Vlaamse Jeugdraad, het Steunpunt Jeugd, Oxfam, Kif Kif en het Minderhedenforum trekken aan de kar. Op termijn zou de vrijwillige burgerdienst onderdeel van het gewone beleid moeten worden.
DS, 31-08-2011
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|