Enkele post bekijken
  #2  
Oud 22nd June 2011, 16:37
Paulien.Detailleur Paulien.Detailleur is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Vorselaar
Posts: 127
Man bijna gewurgd in Brussel omdat hij homo is

Man bijna gewurgd in Brussel omdat hij homo is

In Brussel is een man zwaar aangevallen en bijna gewurgd omdat hij homo is. "Het ging om een gerichte misdaad die alleen tot doel had de geaardheid van mijn cliënt (Bart, nvdr.) aan te vallen", aldus zijn advocaat Sven Mary in 'De Ochtend' op Radio 1. De vriend van Bart heeft op Facebook een notitie geschreven waarin hij de feiten opsomt.

De feiten deden zich in de nacht van 12 op 13 juni voor, na een nachtje stappen. In de buurt van het Beursgebouw werd hij eerst beledigd en daarna hardhandig aangepakt. "Hij kon zich lostrekken en is in paniek weggevlucht naar waar hij mensen zag", aldus een vriend van het slachtoffer. "Zo belandde hij bij een pitabar, waar iemand hem voetje lichtte." Daar kreeg hij ook trappen en werd hij met een stoel geslagen. "Volgens de politie -die gelukkig snel ter plaatse was- heeft mijn cliënt veel geluk had", meent de advocaat.

Volgens Mary gaat het om een misdaad die gericht was tegen de geaardheid van het slachtoffer. "En dat terwijl in onze rechtsstaat ieder mens op zijn gemak een pita moet kunnen gaan eten zonder lastiggevallen te worden", besluit de advocaat.

"Mentaliteit nog discriminerend"
Ondanks alle vooruitgang op wettelijk vlak blijft de mentaliteit tegenover holebi's vaak nog discriminerend. Dat zegt het Centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding op de voorstelling van zijn jaarverslag, dat dit jaar focust op seksuele geaardheid. In 2010 ontving het Centrum 215 meldingen van holebi's. "Weinig", vindt directeur Jozef De Witte, die vreest dat de drempel voor veel holebi's vaak nog te hoog is.

"Uit verhalen die we horen en uit onderzoek dat we gevoerd hebben, blijkt dat de samenleving vaak nog vijandig staat tegenover holebi's", zegt De Witte. "Daarom denken we dat het aantal meldingen, slechts 215, niet overeenkomt met de realiteit."

Redenen voor die onderrapportering zijn volgens De Witte angst om in een slachtofferrol geduwd te worden, schaamte of trots. Anderen zijn sceptisch en denken dat een melding niets uithaalt. "Dat is jammer, want zo weet de samenleving vaak niet wat er aan de hand is", aldus De Witte. Opvallend is dat slechts 21 procent van de dossiers van lesbische vrouwen komt.

DeMorgen.be, 21-06-2011
Met citaat antwoorden