Jaarlijks 8.271 operaties om te vermageren.
Diëtisten en psychologen pleiten voor betere aanpak obesitas.
In 2010 lieten elke dag 23 zwaarlijvigen een ingreep uitvoeren ter verkleining van de maaginhoud of vermindering van de voedselopname in de dunne darm. Dat is een stijging met 13 procent in vergelijking met vorig jaar. Bovendien laat één op de vijf Belgen die onder het mes gingen om te vermageren, nog een tweede operatie uitvoeren. Wegens complicaties , of omdat ze opnieuw verdikt zijn.
Bron: De standaard van zaterdag 28 en zondag 29 mei 2011
http://www.standaard.be/artikel/det...ikelid=5L3AP81B
Eigen mening:
Ik vind dat een operatie het laatste redmiddel moet zijn. In het artikel pleit een eetexpert er voor dat de ingreep onderdeel moet zijn van een breed zorgtraject en ook een vervolgtraject waarbij gewerkt wordt aan gedragsverandering. Dan is er meer kans opslagen aldus de expert.
Dat zal ongetwijfeld wel zo zijn, maar kost dat geen handen vol geld? Zou het daarom niet beter zijn om reeds op jonge leeftijd aan gedragsverandering te werken? En wie is daar het best voor geplaatst? Natuurlijk , de school!
Ik denk dat men reeds op jonge leeftijd kan vaststellen welke kinderen op latere leeftijd obees zullen zijn. Ik denk ook dat de school hier een belangrijke rol kan spelen; door meer sport aan te bieden en door kinderen reeds op jonge leeftijd te wijzen op de gevaren van overgewicht. De school kan in de refter gezonde maaltijden en snacks aanbieden.
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!