Enkele post bekijken
  #1  
Oud 24th May 2011, 01:15
thibaut.verrelst. thibaut.verrelst. is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Herentals
Posts: 58
Ook Fitch zet België onder druk

Ook Fitch zet België onder druk

• maandag 23 mei 2011, 20u02

Na Standard & Poors, verlaagt nu ook Fitch de ratingvooruitzichten voor België van stabiel naar negatief wegens de politieke risico’s.

Fitch heeft niet de rating zelf verlaagd, maar enkel de vooruitzichten. Dat betekent dat Fitch er wel rekening mee houdt dat het in de toekomst de rating naar beneden zal aanpassen.

In dat geval zou het voor de Belgische overheid duurder worden om geld te lenen. Meteen verhoogt het bureau daarmee dus de druk op de regeringsonderhandelaars. Die krijgen 18 tot 24 maanden de tijd om een akkoord te bereiken.

Net als S&P maakt ook Fitch zich zorgen over de slabakkende structurele hervormingen in België (dat nu de rating AA+ heeft) die volgens hen alleen maar opgelost kunnen worden door een staatshervorming.

Zonder een politiek akkoord over een staatshervorming wordt het volgens Fitch moeilijk om op federaal niveau een begrotingsevenwicht te bereiken, zoals door Europa wordt gevraagd.

Volgens Fitch kan ons land die begrotingsdoelstellingen pas bereiken als er serieuze overschotten worden geboekt op de begrotingen van de deelstaten en/of als er een akkoord kan worden gesloten over een grondige hervorming van de sociale zekerheid.

Maar beide dossiers dreigen ‘verstrikt te raken in de communautarie ruzie.’ Iets wat enkel kan opgelost worden door ‘een nieuwe regering, met een vers mandaat.’

Fitch stelt dan ook vast dat het politieke risico in België groter is dan in andere eurolanden. Al voegt het ratingbureau daaraan toe dat de regering in lopende zaken goed werk levert, waardoor Fitch niet verwacht dat de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar gevaar lopen. Maar door de omvang van de Belgische staatsschuld (96,6 %) heeft de Belgische regering weinig overschot om toekomstige schokken op te vangen.

Want hoewel de economische groeicijfers doorheen de crisis voor ons land totnogtoe goed zijn, waarschuwt Fitch voor een aantal factoren ‘die de toekomstige groei kunnen belemmeren’. Dat zijn volgens Fitch de rigide arbeidsmarkt, de strenge productregulering en de risicoblootstelling van de Belgische banken, die relatief veel staatspapier van perifere eurolanden (Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en Italië, red) in portefeuille hebben.

Officieel geeft het ratingbureau geen deadline bij zijn dreiging met het verlagen van de kredietwaardigheid van ons land. Officieus luidt het dat ons land 18 tot 24 maanden de tijd krijgt om een regering te vormen die duidelijke maatregelen neemt.


Eigen mening

Dit is geen lachertje. Na lang twijfelen heb ik besloten dit artikel onder politiek te plaatsen. Eerst wou ik voor het pure economische gevolg van de ratingbureaus gaan. Hoe deze speculatie in de hand werken. Hoe speculatie een van de grootste oorzaken is geweest van de kredietcrisis om te beginnen, en hoe furieus ik op zulke bedrijven kan worden. Maar dan dacht ik aan de boodschap die het bureau eigenlijk wil mee geven. De boodschap van een internationale gemeenschap die de politieke impasse in ons land nu al even beu is als wij zelf. En dan kan ik hen misschien voor één keer vergeven.
Met citaat antwoorden