Gallo-Romeins Museum krijgt Europese ereprijs
Gallo-Romeins Museum krijgt Europese ereprijs
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is het eerste Belgisch museum dat tot Europees Museum van het Jaar is uitgeroepen.
Tijdens de slotceremonie van het Europees Museum Forum zaterdagavond is het Gallo-Romeins Museum in Tongeren uitgeroepen tot Europees Museum van het jaar. De onderscheiding bestaat sinds 1977 en gaat voor het eerst naar een Belgisch museum.
De organisatie is in handen van het Europees Museum Forum, die gepatroneerd wordt door de Raad van Europa. De voorbije dagen brachten de 34 genomineerde musea een presentatie van hun werking in het Duitse Bremershaven.
De jaarlijkse prijs is bestemd voor musea die de afgelopen twee jaar zijn gebouwd of vernieuwd. Alle types musea, nationale zowel als privé-organisaties, komen er voor in aanmerking. Voor deze editie had ons land twee kandidaten: het Magrittemuseum en het Gallo-Romeins Museum.
De onderscheiding ging zaterdag naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren, dat de geschiedenis van het leven van de mens presenteert vanaf de prehistorie tot de nieuwe middeleeuwen. In 1994 opende het museum in een nieuwbouw van de architect Alfredo De Gregorio. Wegens de grote publieksbelangstelling was er al snel nood aan een uitbreiding. Daarvoor werden het bestaand gebouw en de uitbreiding vernuftig in elkaar geïntegreerd.
Het museum krijgt niet alleen lof voor de architecturale integratie, maar ook voor zijn scenografie. Daarvoor vormde De Gregorio een team met Niek Kortekaas. De jury vindt de presentatie ‘elegant en fantasierijk’. Hij vindt de opbouw van dit lange en complexe verhaal ‘gelaagd’, met doordachte media op maat gebracht van een brede waaier publieksgroepen. De tentoonstellingen ‘hebben autoriteit, maar zijn niet autoritair’. Over sommige kwesties laat de opstelling twijfels toe, die de bezoeker stimuleren om zelf aan het denken te gaan.
Dit jaar waren er 34 genomineerden. Daarbij onder andere het Slotmuseum in Linz, het Borusseum in Dortmund, het gerestaureerde klooster van Coimbra, het museum van de Slag bij Stalingrad en het hippe British Music Experience in Londen.
De laureaat krijgt voor één jaar een kunstwerk van Henry Moore, The egg, toevertrouwd. Eerder wonnen het Guggenheim (Bilbao), het Victoria and Albert Museum (Londen), het wetenschapsmuseum Cosmo Caixa (Barcelona) en het Salzburg Museum.
Bron: De Standaard, zondag 22 mei 2011, Auteur: Geert Sels
Nog andere bronnen die je kan raadplegen: Knack. be en Historiek.be
Eigen mening: Ik denk dat wij, Belgen, toch wel eens trots mogen zijn met het feit dat wij heel goed de geschiedenis kunnen reconstrueren en deze geschiedenis voor het volk beschikbaar kunnen maken. Dit blijkt nu uit deze prijs. Er wordt heel veel geld aan besteed om allerlei verbouwingen door te voeren, maar op deze manier kan het museum geïnteresseerden in de geschiedenis blijven ontvangen. Ik, als toekomstige geschiedenisleerkracht, zie hier zeker het voordeel van in. Aan de hand van deze museum kan ik later mijn leerlingen ook eens boeien met een interessante tentoonstelling. Zo leren ze de geschiedenis op een andere manier.
Het museum heeft van vele andere Europese museums de prijs gewonnen en mag hier zeker en vast heel trots op zijn.
|