Doofgeboren baby's kunnen spraakachterstand inhalen met implantaat
03/05 Baby's met ernstig gehoorverlies hebben het moeilijk om hun spraak te ontwikkelen en lopen op heel jonge leeftijd al achterstand op. Een implantaat kan die achterstand echter beperken, blijkt uit een onderzoek van Inge Molemans (Universiteit Antwerpen).
"Eigenlijk komt de belangrijkste periode van de spraakklankontwikkeling vóór de eerste echte woordjes, wanneer baby's onverstaanbare klanken en hun typische gebrabbel produceren", legt Molemans uit. Dan al is er bij kinderen met ernstig gehoorverlies een merkbare achterstand ten opzichte van hun horende leeftijdsgenootjes. "Ze brabbelen niet op elf maanden en gebruiken kortere en minder complexe uitingen."
Cochleair implant
Om doofgeboren baby's ook toegang tot geluid te geven, krijgen ze vaak een cochleair implant: een elektronisch hoorapparaat dat het gehoor gedeeltelijk herstelt. Maar is zo'n implantaat genoeg opdat de baby - die nog niet kan spreken - ook gesproken taal zou ontwikkelen?
Uit de vergelijking van klankontwikkelingen bij horende en doofgeboren baby's met een implantaat bleek dat de achterstand in de brabbelfase wel blijft bestaan, maar dat al na enkele maanden met het implantaat jonge peuters hun achterstand in hoog tempo inhalen. "Op tweejarige leeftijd is het verschil met kinderen zonder gehoorproblemen bijna volledig verdwenen", aldus Molemans.
Bron:
http://www.gva.be/nieuws/wetenschap...implantaat.aspx
Eigen mening:
In mijn ogen is dit een heel goede uitvinding. De kinderen die met ernstige gehoorproblemen worden geboren, zullen hun andere zintuigen meer ontwikkelen. Door dit implantaat zouden hun gehoorproblemen na 2 jaar bijna volledig verdwenen zijn. Dit wil zeggen dat de kinderen geen last zullen ondervinden en normaal zullen communiceren met hun leeftijdgenootjes.
Je kan niet aan iemand zien dat hij/zij doof is. Maar als mensen te weten komen dat je doof bent, bekijken ze je anders en gaan ze veel medeleven tonen. De meeste mensen met ernstige gehoorproblemen willen niet dat mensen hen zo hard betuttelen. Ik hoop nog steeds dat wetenschappers een apparaat uitvinden waardoor doven weer kunnen horen. Maar ik vrees dat dit ijdele hoop is.