2nd September 2005, 03:53
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Orkaan Katrina heeft ook de Amerikaanse regering beschadigd
De ramp in New Orleans en omgeving levert taferelen op die we meestal alleen in ontwikkelingslanden zien. Honderden, mogelijk duizenden doden, ontelbare verwoeste gebouwen, mensen zwaaiend om hulp op daken net boven het water, plundering van verlaten winkels, moeizame hulpverlening, en de conclusie dat de armste delen van de bevolking het zwaarst zijn getroffen.
Nadat de orkaan Katrina maandag in eerste instantie New Orleans net voorbij was geraasd, bleek met de dijkdoorbraken van dinsdag dat ook het machtigste land ter wereld zich niet voldoende heeft voorbereid op het natuurgeweld.
De vraag is hoe de ramp zo’n omvang kon krijgen. In de eerste plaats is de evacuatie niet volledig geweest. Naar schatting honderdduizend mensen zijn in de stad achtergebleven ondanks waarschuwingen, afgelopen weekeinde, om onmiddellijk te vertrekken. Dat valt, zoals veel Amerikanen ook hardop zeggen, die mensen zelf deels te verwijten – ook veel armen in de VS hebben auto’s. Maar een evacuatieplan moet ook met die onwil rekening houden, en helemaal voorzien in evacuatie van diegenen die wel wilden, maar niet de middelen hadden te vertrekken. Dit probleem is des te prangender nu evacuatie van hele steden prominent figureert in scenario’s voor terroristische aanslagen – bijvoorbeeld als terroristen ’vuile kernbommen’ neerleggen. Het departement voor binnenlandse veiligheid dat daarvoor sinds enkele jaren verantwoordelijk is, moet ook de bevolking beschermen tegen natuurrampen. Het moet hier lessen uit trekken.
Datzelfde ministerie krijgt het verwijt te veel fondsen te hebben weggetrokken van onderhoud van dijken rond de stad, ten gunste van de strijd tegen het terrorisme. Nader onderzoek zal moeten uitwijzen of die kritiek terecht is. Zeker is dat de dijken van New Orleans bescherming boden tegen een orkaan met kracht 3 – tenminste in theorie – terwijl de regio geregeld getroffen wordt door zwaardere orkanen. Hoewel een Amerikaan meestal minder bescherming van zijn overheid verwacht en wenst dan een Nederlander, lijkt dat toch een wat onverantwoordelijke inschatting.
Dat ook de hulpverlening traag op gang kwam en de plunderingen niet werden voorkomen zal deels te maken hebben met de verwachting van maandagavond dat de ramp meeviel. Maar de Amerikaanse regering zal nu hard aan de slag moeten om het geschonden imago weer op te vijzelen.
Trouw, 02-09-2005
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|