26th April 2011, 21:08
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Lille
Posts: 99
|
|
Citaat:
Orgineel gepost door nic.andriessen
Bij de aanstelling van Vande Lanotte heeft de koning geen overleg gepleegd, zeg je. De koning hoeft geen overleg te plegen om iemand aan te stellen. N-VA schermt natuurlijk met het feit dat de PS dit met de koning beslist heeft: tot nader orde spreken wij Di Rupo nog steeds niet aan met Sire, en heeft de PS daar niets in de pap te brokken. Vande Lanotte was the right man on the right place: een staatsman, sp.a had een 'proper' parcours in de onderhandelingen, grondwetsspecialist. N-VA mag dan wel de grootste partij zijn, maar zij hebben NIETS te zeggen over de aanstellingen die de koning doet. Daar hoeft N-VA noch de PS over gecontacteerd te worden.
|
Wat je zegt is op zich natuurlijk allemaal waar, enkel is de situatie anders.
Dit was (één van) de ergernis(sen) die de N-VA toen uitte:
Bourgeois wijst erop dat zijn partij niets heeft tegen de persoon van Johan Vande Lanotte, de ergernis heeft vooral te maken met het feit dat de partij niet gehoord is door het Paleis. "Mijn partij is de grootste partij en de N-VA is als enige van de zeven niet geconsulteerd door het paleis. Vande Lanotte is aangesteld na een onderhoud van drie uur tussen het Hof en Elio Di Rupo en dan verneem je dat hij aangesteld is", zegt Bourgeois.
Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.889120
De koning mag aanstellen wie hij wil en wie hij geschikt acht, dat maakt nu eenmaal deel uit van zijn functie. Dat hij echter alle (toenmalige) partijen contacteerde die aan de onderhandelingstafel zaten, en net de N-VA (nog altijd de grootste partij van België) niet is wel opmerkelijk. Dat hier bedenkingen bij worden gesteld lijkt me niet meer dan normaal.
Citaat:
Wat betreft die titel van de koning, als Bart De Wever nu de stekker uit de onderhandelingen trekt, of het opnieuw niet ver genoeg gaat, dwarsboomt hij toch ook de onderhandelingen? Ik denk dat als De Wever en Di Rupo nu samen een compromis bereiken, dat Wouter Beke zich niet gepasseerd gaat voelen.
|
Goh, het is maar hoe je het bekijkt he. De N-VA is wel de grootste partij maar het staat de andere partijen vrij om een regering te vormen zonder hen, dat kunnen ze zelf beslissen. Ze kunnen beslissen om er mee te stoppen maar daarom wordt de stekker niet uit de onderhandelingen getrokken. Misschien kan er dan zelfs wel een regering gevormd worden. Maar of dat dan een goede regering gaat zijn is natuurlijk een hele andere kwestie. De kans dat het weer net zo loopt als met Leterme in 2007/2008 is niet gering.
Citaat:
N-VA heeft het "nu niet over het einde van België", ze gebruiken een vuile tactiek: ze zeggen dat België uit zichzelf zal verdwijnen. Ik weet niet of Bart De Wever & Co zich een of andere David Copperfield wanen, maar België ineens laten verdwijnen lijkt mij sterk.
|
Door het overhevelen van bevoegdheden naar de deelstaten en het overnemen van bepaalde bevoegdheden door Europa (met dat laatste ben ik het overigens zeker niet helemaal eens) wordt het federale niveau op den duur overbodig. Volgens Siegfried Bracke zou dit zeer geleidelijk gebeuren en zou hij het einde van België zelf niet meer meemaken. Op termijn verdwijnt België volgens die stelling vanzelf. Over België ineens laten verdwijnen is in dat scenario dan ook geen sprake.
|