Enkele post bekijken
  #3  
Oud 26th April 2011, 20:37
ines.van.hove ines.van.hove is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Nijlen
Posts: 70
Nieuwsuitzendingen op tv worden niet volkser

Het idee dat tv-journaals steeds vaker gewone mensen in voxpops opvoeren klopt niet, zo blijkt uit een studie. Wat wel waar is, is dat de VRT vaker politici opvoert dan VTM.
Het Elekronisch Nieuwsarchief (ENA) verwerpt in zijn jongste onderzoek de stelling dat de Vlaamse tv-journaals volkser worden. Daarvoor onderzocht het ENA (een samenwerking van de Antwerpse en Leuvense universiteit) 5500 nieuwuitzendingen tussen januari 2003 en december 2010.

De onderzoekers letten daarbij vooral op de quotes. Wie komt aan het woord? Zijn het zogenaamde elitebronnen (mensen die aan het woord komen wegens hun kennis: experten, specialisten, politici) of zijn het getuigen en voxpops?

Globaal blijkt dat de journaals vooral steunen op elitebronnen. Dat is niet onlogisch: zij maken het nieuws (politici bv) of zij zijn het best geplaatst om het nieuws te duiden. Twee derde van de quotes op een journaal komt van zo'n elitebron.

Het andere derde komt van getuigen of voxpops.

Bij de zogenaamde elitebronnen krijgen politici de meeste aandacht. 18 procent op VTM en zelfs 25 procent op de VRT. Zij worden gevolgd door woordvoerders van middenveldorganisaties. Daarna volgen experten (onderzoekers/professoren), bedrijfsleiders en buitenlandse politici.

Volgens de onderzoekers krijgen politici en middenveldorganisaties dus merkelijk meer aandacht van de VRT dan van VTM.

In de onderzoeksperiode (tussen 2003 en 2010) heeft het ENA geen trend waargenomen als zouden experten minder zendtijd krijgen en 'gewone' mensen meer zendtijd. De journaals zijn dus niet 'volkser' of minder elitair geworden, zeggen de onderzoekers.

Bron: De Standaard

Mening: Uiteindelijk is het maar goed ook dat het journaal niet volkser geworden is. Op die manier horen de kijkers enkel meningen die subjectief zijn. Ik heb ook soms de indruk dat als 'gewone' mensen een interview afleggen, ze niet helemaal begrijpen waarover het gaat. Elitebronnen zoals politici, bedrijfsleiders, ... zijn meer betrouwbaar. Zij zitten bij de bron van het nieuws. Zij delen de feiten mee en zijn goed op de hoogte. Als het een trend zou worden meer 'gewone' mensen te laten spreken op het nieuws dan zou de waarde van het nieuws de dieperik ingaan.
Met citaat antwoorden