“Laatste Avondmaal was op woensdag”
Het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn apostelen vond niet op Witte Donderdag plaats, maar een dag eerder, namelijk op de woensdag voor de kruisiging van Jezus.
Dat beweert professor Colin Humphreys van de universiteit van Cambridge in een zijn boek ‘The Mystery Of The Last Supper’, waarin hij aan de hand van Bijbels, historisch en astronomisch onderzoek de precieze aard en timing van Het Laatste Avondmaal van Jezus Christus en zijn apostelen aan een onderzoek onderwerpt.
"We hebben ontdekt dat Het Laatste Avondmaal plaatsvond op woensdag 1 april van het jaar 33", klinkt het.
De ontdekking biedt een oplossing voor de schijnbaar fundamentele tegenstellingen in de Bijbel die geschiedkundigen al eeuwen bezighouden. "Bijbelexperts en christenen geloven dat het Laatste Avondmaal begon na zonsondergang donderdagavond en dat de kruisiging plaatsvond rond 9.00 uur de dag erop. De twee processen tegen Jezus vonden plaats in verschillende zones van Jeruzalem. Experts hebben daarom het parcours afgelegd dat Jezus zou afgelegd hebben tussen donderdagavond en vrijdagochtend. Daaruit bleek dat dit zo goed als onmogelijk was", luidt het in het boek.
Voorts zou de theorie van Humphreys ook de inconsistenties verklaren tussen de evangeliën van Mattheus, Marcus en Lucas -waarin Het Laatste Avondmaal samenviel met het begin van het joodse Pesach - en dat van Johannes - die schrijft dat het avondmaal plaatsvond voor dat joodse festival. (TE)
Bron:
knack.be
Als dit waar blijkt te zijn, kunnen we stellen dat we al ongeveer 2000 jaar in een leugen leven. Onze Goede week blijkt dan een dag vroeger te beginnen, arme christenen gedenken al eeuwen de verkeerde dag...
Ik vind historische onderzoeken naar religieuze aspecten heel interessant en ook wel belangrijk. Het bezorgt ons fundamenten waarop we ons geloof kunnen opbouwen. Maar langs de andere kant vind ik deze "ontdekking" niet echt noemenswaardig. Het is een leuk weetje, maar meer ook niet. Het doet niet ter zake bij de symboliek rond het Paasgebeuren. Belangrijkste is dat de gebeurtenissen herdacht worden, en dit hoeft niet enkel op één bepaalde dag te gebeuren. We vieren Pasen sowieso niet volgens historische normen, de dag valt immers niet op een bepaalde datum. Dus echt historisch is dat ook niet. Het is de gedachte die telt.