Enkele post bekijken
  #1  
Oud 4th April 2011, 16:01
evelien.kolsteeg evelien.kolsteeg is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2010
Locatie: Herentals
Posts: 106
Denemarken breekt met vrije verkoop pijnstillers aan minderjarigen

Denemarken breekt met vrije verkoop pijnstillers aan minderjarigen
maandag 04 april 2011 om 10u40

Terwijl in Frankrijk tot op de rechtbank wordt gevochten om pijnstillers in grootwarenhuizen te mogen verkopen, heeft Denemarken zijn vrije verkoop van OTC (over the counter)-pijnstillers sterk aan banden gelegd. Dat meldt het vakblad ‘de Apotheker’.

België behoort tot een van de landen met de strengste geneesmiddelenwetgevingen ter wereld. Alles wat nog maar de naam ‘geneesmiddel’ draagt, kan alleen exclusief door een apotheker en in een apotheek worden verkocht. De buurlanden zijn er veel vrijer in: in Nederland kon je tot nog toe ongehinderd pijnstillers in tankstations en drogisterijen kopen en ook Frankrijk voeren grootwarenhuisketens en apotheken een ware oorlog om pijnstillers vrij aan de man te kunnen brengen.

Vrije verkoop

Ook in België gaan stemmen op voor die vrijere verkoop, maar tot nog toe zijn de opeenvolgende ministers van Volksgezondheid die liberalisering om redenen van volksgezondheid tegengegaan. Het ziet er nu naar uit dat ze het gelijk aan hun kant krijgen. Eerder al schroefde het Verenigd Koninkrijk de vrije verkoop terug en sinds 1 januari kun je ook in Nederland niet zomaar eender welke pijnstiller in eender welke hoeveelheid in een tankstation of een drogisterij aankopen.

Voorschrift

In Denemarken zijn ze nu zo ver gegaan dat de vrije verkoop van de zelfs minimale hoeveelheid pijnstillers die nu buiten de apotheek kan worden aangekocht, aan banden is gelegd. Wie jonger is dan 18 jaar moét een gereglementeerde apotheker in een apotheek een voorschrift kunnen voorleggen voor de meest eenvoudige pijnstillers zoals acetylsalicylzuur, ibuprofen of paracetamol. Ook geneesmiddelen met meerdere bestanddelen tegen verkoudheden zijn verboden terrein voor minderjarigen, tenzij mét voorschrift en in een apotheek.

Met die maatregel wil de overheid het aantal (mislukte) suicides van tieners met dit soort middelen tegengaan. Pogingen die vaak uitmonden op (permanente) leverschade. Diezelfde reden lag trouwens ook aan de basis van het striktere geneesmiddelenbeleid dat het Verenigd Koninkrijk een tiental jaar geleden ging voeren. (DDP)

Bron: knack.be

Het is not done dat minderjarigen zonder enige controle aan pijnstillers kunnen komen, dat is een zaak die zeker is. Maar naar mijn mening kan die controle beter opgevangen worden zoals nu in België het geval is. Pijnstillers zijn enkel te verkrijgen bij de apotheker, maar als men dat controle kan noemen, stel ik mij serieuze vragen.
Ook bij apothekers worden pijnstillers gewoon aan minderjarigen verkocht weet ik uit eigen ervaring. Toegegeven, ze kunnen geen grote hoeveelheden verkrijgen, maar dit is snel opgelost door verschillende apothekers binnen te wandelen.
Ook vind ik dat apothekers schandelijk veel geld verdienen aan medicijnen in het algemeen. Het prijsverschil in vergelijking met drogisten in Nederland is buitengewoon. Naar mijn mening moet dit monopolie in Belgïe doorbroken worden. Voor de belachelijkste producten zoals sommige tandpasta's dien je al aan te kloppen bij de farmacie. Zo'n strenge regeling is toch ronduit ridicuul? Er moet controle zijn, zeker en vast. Maar ik vind er niets verkeerd aan om pijnstillers beschikbaar te stellen buiten apothekers. Voor andere en zwaardere geneesmiddelen is dit uiteraard anders.
Met citaat antwoorden