Tea Party was vergiftigd geschenk
Betogers zetten Republikeinen IN VS onder druk om zwaar te besparen
WASHINGTON/BRUSSEL (BLOOMBERG, DS) - Als er op 8 april geen akkoord is over de begroting voor 2011, sluiten de diensten van de federale overheid in Washington hun deuren. Republikeinse leiders willen een compromis, maar ze voelen de hete adem van de Tea Party in hun nek.
De Tea Party blies gisteren verzamelen nabij het parlementsgebouw in Washington. Op die manier wilde ze de Republikeinse partij, die ze in november aan een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hielp, onder druk zetten om niet toe te geven in de begrotingsonderhandelingen.
Vorige maand keurde het Huis een besparing van 61 miljard dollar goed voor het lopende begrotingsjaar, dat op 30 september ten einde loopt. Maar dat ging te ver voor de Democraten, die het nog steeds voor het zeggen hebben in de Senaat, en voor president Barack Obama. Republikeinen en Democraten stonden gisteren dicht bij een akkoord over een besparing van 33 miljard dollar. Dat is veel minder dan het bedrag van het Huis, maar desondanks het grootste bedrag dat ooit op één jaar werd bespaard.
De federale regering moet het, bij gebrek aan een begroting, al maanden rooien met 'voorlopige twaalfden'. De huidige schijf loopt af op 8 april en als er tegen dan geen akkoord is, moeten de openbare diensten de deuren sluiten bij gebrek aan geld. Een soortgelijke situatie deed zich voor onder president Bill Clinton in 1995, toen de Republikeinen de meerderheid hadden in het Huis en in de Senaat.
Het debat draait vandaag evenwel niet alleen om centen. De Republikeinen schreven in het begrotingsontwerp ook een aantal maatregelen in die niets met de begroting te maken hebben, maar de overheid wel aan banden leggen. Zo eisen ze bijvoorbeeld dat het milieuagentschap EPA de bevoegdheid zou verliezen om de uitstoot van broeikasgassen te reguleren. Een andere eis betreft de opschorting van subsidies voor Planned Parenthood, omdat deze organisatie informatie verschaft over abortus.
De Republikeinen zouden nu bereid zijn om een aantal besparingen te laten vallen op voorwaarde dat enkele van hun andere eisen worden ingewilligd. Maar dat doet dan weer de linkervleugel van de Democraten steigerden.
'Hou voet bij stuk, of...', luidde de boodschap van de betogende Tea Party'ers aan de Republikeinen. De activisten dreigen er mee om Republikeinse Congresleden die niet radicaal genoeg het vet van de overheid willen wegsnijden, volgend jaar bij de voorverkiezingen uit hun zetel te lichten. Maar bij het grote publiek verliezen deze radicale activisten snel aan sympathie en de partij dreigt door associatie met hen zelf het imago te krijgen van obstinate ideologen. De Republikeinen zitten dus gekneld tussen hamer en aambeeld.
Uit een kersverse peiling voor CNN blijkt dat bijna de helft van de Amerikanen een negatieve opvatting hebben van de Tea Party-beweging. Dat is een stijging met een vijfde in een jaar tijd. Vooral mensen met een kleiner inkomen keren zich van hen af. Zij zijn immers in grote mate afhankelijk van de openbare dienstverlening en de uitkeringen en zijn wellicht geschrokken van de ernst waarmee de Tea Party-gekozenen willen besparen.
De steun van de Tea Party is voor de Republikeinen dus een vergiftigd geschenk. Het leverde hen het Huis op in 2010, maar zorgt nu voor grote verdeeldheid.
Bron: De Standaard Online (
http://www.standaard.be/artikel/det...UE&subsection=2)
Eigen mening: Het feit dat deze Tea Party ook maar iets te zeggen heeft in de Verenigde Staten is al zeer verontrustend. Ik mag er niet aan denken wat er zou gebeuren als zij de VS zouden leiden. De Tea Party heeft de meest absurde visies en standpunten ten opzichte van onder andere holebi's, abortus, healthcare,... Het is ongelofelijk dat er mensen zijn die zich daar in kunnen vinden.
Hopelijk zal het feit dat 50% van de Amerikanen een negatieve opvatting hebben van de Tea Party zich ook tonen bij de volgende verkiezingen.