31st March 2011, 21:03
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: arendonk
Posts: 54
|
|
"Visuele problemen vaak voor dyslexie aanzien"
"Visuele problemen vaak voor dyslexie aanzien"
29/03/11, 19u54
Te veel personen krijgen ten onrechte het etiket dyslexie of dyscalculie opgekleefd, terwijl ze met een visueel probleem kampen dat verholpen kan worden. Dyslexie of dyscalculie is bovendien geen visueel probleem, weet professor Annemie Desoete (UGent).
"Zien is een complex proces gaande van het oog tot aan de verwerking in de hersenen, waar allerlei cognitieve processen met het zien verbonden zijn", aldus Marc Claeys (SIG). "Recente studies en praktijkervaringen wijzen op een mogelijke relatie tussen visus en leerproblemen."
"Visuele problemen kunnen leesmoeilijkheden of leesproblemen veroorzaken", aldus professor Desoete. "Ten onrechte wordt daar te veel het etiket dyslexie opgekleefd. Maar dyslexie of dyscalculie mag niet verengd worden tot een leesmoeilijkheid, want de oorzaak is geen visueel probleem."
Belangrijke rol oogarts
Volgens Desoete kunnen heel wat problemen via een orthoptist of een oogarts verholpen worden, maar de hulpverlening, het onderwijs of het gezin is te weinig alert voor zichtmoeilijkheden of -problemen. "Personen die bijvoorbeeld stukken tekst niet lezen of systematisch dezelfde fouten maken bij ronde cijfers, moeten visueel onderzocht worden."
Het symposium werd georganiseerd door de Belgische Orthoptische Vereniging (BOV) en SIG vzw, die de levenskwaliteit bevordert van personen met functieproblemen en hun omgeving via inclusie en integratie.
Orthoptie is een deeltijdse tweejarige paramedische bovenopleiding binnen de gezondheidszorg. "Momenteel is er een tekort aan orthoptisten, terwijl ze wel een belangrijke plaats in de gezondheidszorg innemen", aldus Claeys. (belga/vsv)
bron;
Mening:
Zo zie je maar dat het belangrijk is kritisch om te gaan met beslissingen van hoger opgeleide mensen. Je mag er niet blindelings op vertrouwen dat een dokter het altijd bij het rechte eind heeft . Vergissen is immers menselijk. Een gezonde kritische houding aannemen t.o.v. van dergelijke diagnoses is dus aangewezen.
|