Scholen hebben tekort aan leraren wiskunde
07:32 Update Verschillende secundaire scholen hebben een tekort aan leerkrachten wiskunde. Vooral tussen Kerstmis en Pasen - de periode waarin er veel leerkrachten ziek vallen - moet de directie krampachtig zoeken naar vervangers.
Het is een haast continue zoektocht voor secundaire scholen naar leerkrachten fysica, wiskunde en chemie. De reden voor het gebrek aan leerkrachten is de gebrekkige instroom aan wiskundigen. "Wiskundigen die afstuderen kiezen vaker voor de privésector, meer dan voor het onderwijs."
Walter Van Assche, departementsvoorzitter wiskunde van de K.U.Leuven, erkent dat de opleiding wiskunde het niet gemakkelijk heeft, maar dat de studentenaantallen de laatste jaren relatief stabiel blijven.
Volgens Chris Smits van het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs moet onderwijsminister Pascal Smet (sp.a) met oplossingen komen op het aangekondigde loopbaandebat. "De mensen willen werkzekerheid. Dat sommigen zo lang moeten wachten op een vaste benoeming en om de haverklap van lesrooster moeten wisselen, is een rem voor de pas afgestudeerden om in het onderwijs te stappen."
Bron:
http://www.gva.be/nieuws/binnenland...n-wiskunde.aspx
Mening:
Ik denk dat de studenten van wiskunde dit graag gaan horen. In het artikel zeggen ze dat het lange wachten op een vaste benoeming en om de haverklap van lesrooster moeten wisselen een rem is voor de pas afgestudeerden om in het onderwijs te stappen. Ik denk dat dit niet het geval is. De meesten onder ons weten dat ze niet direct vastbenoemd worden van het moment dat ze daar de school binnenstappen. Het zal de eerste jaren moeilijk en hard werken zijn. Maar als die jaren voorbij zijn, heb je alle lesvoorbereidingen al gemaakt en moet je waarschijnlijk nog kleine aanpassingen maken. Dit is zo voor alle leerkrachten.