De situatie in de kerncentrale van Fukushima heeft haar meest kritieke punt bereikt. Uit een van de reactoren lekt hoogradioactief water en in de bodem rond de centrale is nu zelfs bijzonder giftig plutonium gevonden. Dat maakt de herstelling van de zwaar gehavende reactoren zo mogelijk nog moeilijker. StefTelen
Het is de eerste keer dat er besmet water wordt aangetroffen buiten de reactorgebouwen. Het radioactieve water in een onderhoudstunnel is wellicht afkomstig van reactor 2, die al sinds het begin van de crisis voor de meeste problemen zorgt. Het stralingsniveau is hoog genoeg om in één kwartier de toegestane dosis voor een jaar op te lopen. Volgens Peter Baeten, kernfysicus bij het Studiecentrum voor Kernenergie, bevestigt de vondst van het besmette water wat al enkele weken gevreesd werd: in Fukushima heeft zich wel degelijk een gevreesde meltdown, het gedeeltelijke smelten van brandstofstaven, voorgedaan.
Plutonium in grond
'Dat er nu splijtingsproducten gevonden zijn in water buiten de centrale betekent dat de radioactieve stoffen twee barrières, het reactorvat en de bunker rond de reactor, hebben doorbroken en dat er dus een lek is', zegt hij. De ingenieurs van eigenaar Tepco bekijken nu of het besmette water in de bodem lekt of in zee sijpelt. Mogelijk nog onheilspellender is de vondst van plutonium, de radioactieve stof waarvan onder meer atoombommen worden gemaakt, op liefst vijf plaatsen in de ondergrond. Omdat de stalen al een week geleden genomen werden en de stralingswaarde van het goedje nog niet duidelijk zijn, zijn specialisten het voorlopig niet eens over de mogelijke risico's. Ofwel bevestigt de vondst de aanwezigheid van lekken en is de situatie ernstiger dan verwacht, ofwel is er geen enkel risico voor de volksgezondheid.
Gevaar voor stoomexplosie
Toch is het volgens Peter Baeten duidelijk dat het in Fukushima nog steeds vijf voor twaalf is. 'Het komt er nu op aan om zo snel mogelijk de route die het besmette water heeft afgelegd te detecteren en het lek te dichten. Daarnaast moet het radioactieve water weggepompt en voorlopig ergens veilig opgeslagen worden. Want het spreekt voor zich dat de aanwezigheid van het water de pogingen om de koelinstallaties van de reactoren opnieuw aan de praat te krijgen bemoeilijkt.'
Als dat niet lukt, is het einde van de ellende nog lang niet in zicht, zegt Peter Baeten. 'Als de hitte in de bedreigde reactoren blijft ophopen, kunnen eventuele lekken in reactorvaten groter worden, waardoor de stralingswaarden toenemen. In het ergste geval kan de opgehoopte warmte leiden tot een stoomexplosie. Die zou enorm veel schade kunnen veroorzaken, waardoor een enorme hoeveelheid radioactiviteit de lucht wordt ingeblazen. Gelukkig is het zeker zover nog niet. Mij persoonlijk stelt het al enigszins gerust dat de elektriciteit in de centrale afgelopen weekend hersteld werd.'
Grotere veiligheidszone
Inmiddels mengt ook Greenpeace zich in de debatten. De milieuorganisatie controleert op eigen houtje de stralingswaarden in een ruime omgeving rond Fukushima. Volgens Greenpeace wijzen de stralingsmetingen erop dat de veiligheidszone rond de kerncentrale uitgebreid moet worden. Nu zijn alle inwoners binnen een straal van twintig kilometer rond Fukushima geëvacueerd en wordt aan mensen die binnen een zone van twintig tot dertig kilometer wonen, gevraagd om binnen te blijven. Greenpeace meent ook dat het nucleaire incident in de Japanse centrale bij niveau 7 ingedeeld moet worden, net zoals de kernramp in Tsjernobyl in 1986. De overheid roept geëvacueerde inwoners op om alleszins nog niet naar huis terug te keren.
Bron;
www.nieuwsblad.be
dinsdag 29 maart 2011
Commentaar:
Waar men voor vreesde is gebeurd, er heeft zich in reactor 2 een Meltdown voorgedaan. Ik hoop dat men er snel in slaagt om het lek in de reactor te dichten zodat de schade toch nog "beperkt" blijft. Het is al erg genoeg dat er al op vijf plaatsen plutonium in de ondergrond gevonden is en dat er besmet water buiten de reactors gevonden is.
Laat dit een les zijn voor ons allemaal en eens nadenken over de kerncentrales en deze goed te keuren, de centrales die niet voldoen aan de veiligheidsnormen zouden ze moeten sluiten! Zodat zulke rampen zich in de toekomst niet meer voordoen!