Enkele post bekijken
  #1  
Oud 22nd March 2011, 21:26
ines.van.hove ines.van.hove is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Nijlen
Posts: 70
Onbetaalde schoolfacturen lopen op tot 40.000 euro

Omdat onbetaalde rekeningen van leerlingen de werking van scholen op de helling zetten, hebben directies van beide onderwijsnetten in Blankenberge het probleem besproken. Volgens directeur Boydens van de St. Jozefhandelsschool zitten veel scholen met onbetaalde rekeningen.

‘Het behoort tot de taak van de school dat leerlingen kunnen deelnemen aan culturele activiteiten. Dat kost geld en we stellen vast dat de prijs daarvoor te hoog ligt voor sommige families. De Vlaamse overheid maakt wel middelen vrij, maar die zijn onvoldoende. De onderwijscheques van het stadsbestuur missen vaak hun doel. Bij de acht secundaire en basisscholen van het Vrij Onderwijs staat zo'n 30.000euro open aan onbetaalde facturen', zegt Rudi Boydens.

‘De onderwijscheques missen voor een deel hun doel omdat de ouders nog 2euro moeten betalen. Het gemeenschapsonderwijs heeft voor 10.000 euro aan achterstallige facturen', zegt directeur Gilbert Marmenout.

Schepen Katrien Van Ryssel (Open VLD) reageert verwonderd op de stelling dat onderwijscheques hun doel missen. ‘Er is al 10.000euro uitgegeven aan onderwijscheques wat bewijst dat ze hun doel niet voorbij schieten', zegt Van Ryssel.

Bron: De Standaard

Mening: Onbetaalde schoolfacturen lopen op tot 40 000 euro ... Dit wilt dus zeggen dat er veel ouders zijn die de schoolfacturen niet kunnen betalen van hun kinderen ondanks de onderwijscheques. Ik vind niet dat de 10 000 uitgegeven euro's bewijzen dat ze hun doel niet voorbij schieten. Deze som geld is waarschijnlijk nog te weinig om iedereen te kunnen helpen. Ik denk dat we eerder het probleem moeten aanpakken van een andere kant. Ik vind bijvoorbeeld dat alle werkboeken die de leerlingen moeten kopen behoorlijk duur zijn. Een mogelijkheid is om met boeken te werken die elk jaar te verkrijgen zijn door een waarborg te betalen (de boeken worden dus elk jaar terug opnieuw gebruikt). Dit geld krijgen de ouders dan terug als het boek nog in orde is op het einde van het jaar. Bij een invulboek kunnen de oefeningen op cursusbladen genoteerd worden. Voor leerlingen is het natuurlijk belangrijker om een mooi werkboek te hebben maar langs de andere kant kunnen de ouders zo geld uitsparen. Bij dit voorbeeld is dan wel de regel voor iedereen hetzelfde. Het kan niet zijn dat er leerlingen zitten met een werkboek waar ze wel in mogen schrijven en leerlingen die met cursuspapieren moeten werken. Dit is nu maar één voorbeeld (waar nog aan gesleuteld kan worden) om de kosten te drukken voor ouders.
De school moet ervoor zorgen dat alle leerlingen kunnen deelnemen aan de culturele activiteiten. De leerkrachten kunnen bijvoorbeeld initiatieven nemen zoals een koekjesverkoop voor de uitstap naar technopolisch van het eerste middelbaar. De overheid kan subsidies aanreiken voor toneelvoorstellingen, kunstgalerijen, ...
Om toch maar alle leerlingen dezelfde kansen te geven die elke leerling verdient.
Met citaat antwoorden