De helft van de Vlaamse jongeren heeft een computer op de kamer, de helft van de jongeren zit vermoeid in de klas. En dat is grotendeels dezelfde helft, stelt de Vrije Universiteit Brussel. 'Er is een duidelijk verband tussen het gebruik van de computer en slaaptekort', zegt onderzoekster Elke De Valck.
Tot laat in de avond computerspelletjes spelen of op het internet zitten, overdag op school te moe zijn om actief mee te werken in de les. Dat het laatste wel degelijk een gevolg is van het eerste heeft de Vrije Universiteit van Brussel vastgesteld. Met een uitgebreide vragenlijst bij 1.298 jongeren in vijf Vlaamse scholen onderzocht de universiteit de slaapgewoonten van de Vlaamse jeugd.
'Jongeren die een gsm, een computer of een Playstation op de kamer hebben, lopen vaker een slaaptekort op dan jongeren die dat niet hebben', zegt Elke De Valck, professor in de psychologie aan de VUB.
De helft van de jongeren (49,7 procent) geeft aan dat ze te weinig slapen, één op de drie voelt zich slaperig tijdens de les. Tegelijk hebben vijf op de tien jongeren een computer op de kamer, acht op de tien een gsm, drie op de tien een Playstation, zeven op de tien een mp3-speler en vier op de tien een televisie.
'Er is geen verband tussen televisie en slaaptekort, omdat tv-kijken op zich al passiever is', zegt De Valck. 'Maar met computeren is dat er wel, en wel op twee vlakken. De uren dat ze achter de computer zitten, slapen ze niet: dat is evident. Maar ook als de computer af staat, duurt het langer om in slaap te geraken omdat je zopas nog bezig was met dingen die veel van je hersenen vragen. Het is een mooi voorbeeld van het Pavloveffect: als je je slaapkamer alleen gebruikt om te slapen, stelt je lichaam zich daar al op in als je de slaapkamer binnenkomt.'
De VUB stipt nog aan dat slapen belangrijk is voor je geheugen. Slaaptekort kan dus gevolgen hebben voor schoolprestaties.
Bron: www.destandaard.be
Datum: 19 maart 2011
Ik heb dit artikel geplaatst onder het thema 'gezondheid', omdat slaaptekort uiteraard niet goed is voor de gezondheid.
We weten allemaal dat elke jongere van vandaag een computer, zeker een gsm in eigen bezit heeft. We leven namelijk in een 'technologisch' tijdperk. Jongeren kunnen niet meer zonder technologie, met name computer, gsm, videospelletjes,... Zeker de sociale netwerken op de computer zijn een succes, jongeren zijn constant aan het communiceren met elkaar via facebook, netlog,...
Dat de helft van de jongeren leiden aan slaaptekort, verbaast me niets. In plaats van wat meer boeken te lezen of andere kennis op te doen, kruipen jongeren achter hun computer om spelletjes te spelen. Ik vind dat je, als ouder, tenminste kan zeggen tegen je kinderen dat ze op de slaapkamer niet bezig moeten zijn met computerspelletjes. Een slaapkamer dient nog altijd voornamelijk om te slapen. Leerlingen die 's nachts nog met computers, gsm's bezig zijn, voelen de volgende dag een vermoeidheidsgevoel. Met slaaptekort is het moeilijk om je volop te concentreren op de les. Natuurlijk heeft dat dan slechte gevolgen voor de schoolprestatie. Het ligt dus aan de ouders om de jongeren strikter te controleren en een computer op de slaapkamer te verbieden.