'Regeringstroepen aan de poorten van Benghazi'
* Bron: belga, afp
* Auteur: bvb
Het Libische leger stopt zondag met de militaire operaties tegen de rebellen. Ze doet dat naar eigen zeggen om de 'terroristen' de kans te geven om hun wapens neer te leggen. Dat meldt het Libische persbureau Jana.
Het ministerie van Defensie heeft beslist om de militaire operaties tegen de gewapende terroristische bendes zondag om middernacht een halt toe te roepen. 'Zo krijgen de opstandelingen de kans om hun wapens neer te leggen en kunnen ze profiteren van een algemene amnestie', luidt het.
Hoe lang dat de opschorting van de militaire acties zal duren, is niet geweten.
Ondertussen eist de Libische leider Moammar Kadhafi excuses van het Westen. 'Als het Westen naar mij komt en zich verontschuldigt voor hun fouten, dan kunnen we de relaties en goede samenwerking in de olie-industrie hervatten', aldus de leider in een interview.
Benghazi
De troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Moammar Kadhafi, staan aan de poorten van Benghazi, de tweede stad van het land en het hoofdkwartier van de opstandelingen. Dat bericht de Libische staatstelevisie. Dat de troepen oprukken, bevestigt ook Washington. 'De situatie evolueert erg snel en ze bevinden zich momenteel op 160 kilometer van Benghazi', zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. 'De troepen rukken op wegens hun militaire superioriteit', luidt het.
Ooggetuigen berichtten dat de luchtmacht van Kadhafi de internationale luchthaven van Benghazi heeft gebombardeerd. De rebellen slaagden er echter in om het offensief af te weren, en konden twee vliegtuigen neerhalen, aldus een woordvoerder van de opstandelingen. Het nieuws werd bevestigd door de Libische overheid.
'Het Libische volk zal over de toekomst van Libië beslissen, en niet Kadhafi', aldus de overgelopen generaal Mohamed Abdelhamid in Benghazi. Abdelhamid ontkent dat de stad binnen enkele dagen in handen zal vallen van Kadhafi’s troepen.
'Misrata onder controle van Kadhafi'
Eerder meldde de staatstelevisie dat het Libische leger Misrata onder controle had. Misrata, zo’n 200 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli, geldt als een van de laatste bolwerken van de opstandelingen.
"De troepen hebben de controle over Misrata overgenomen en zuiveren de stad momenteel van gewapende criminele bendes", zo meldde de staatstelevisie. Daarbij zijn minstens achttien doden gevallen.
Eerder vandaag lieten de rebellen weten dat de troepen van de Libische leider Moammar al-Kadhafi er niet in geslaagd waren om terrein te winnen in de noordelijke stad Misrata, een strategisch belangrijke stad voor controle in de regio.
Zowel de rebellen als de troepen loyaal aan Kadhafi hebben ondertussen de overwinning opgeëist in de noordoostelijke steden Ajdabiya en Brega.
'Beslissende slag is begonnen'
Eerder vandaag zei Kadhafi op de Libische staatstelevisie dat zijn troepen donderdag 'de beslissende slag' zullen leveren om de controle over de Oost-Libische stad Misrata te heroveren.
Op de beelden was te zien hoe Kadhafi sprak met een groep uit Misrata afkomstige jongeren. 'Vanaf vanavond zullen jullie getraind worden in het gebruik van wapens en morgen zullen jullie aan de strijd deelnemen', zei Kadhafi hen.
Misrata, dat met 500.000 inwoners de op twee na grootste stad van Libië is, mag volgens hem niet 'gegijzeld blijven worden door een handvol mafkezen'.
'Geen dialoog met rebellen'
In een interview met de Franse krant Le Figaro zegt Kadhafi dat hij niet in dialoog zal treden met de rebellen. Hij ziet hen nog steeds als strijders van Al-Qaeda en 'dat praat met niemand', aldus Kadhafi. De Nationale Raad voor de transitie ziet hij als een waardeloos iets. 'Haar leider is een ellendeling. Die mensen zullen zeker naar Egypte vluchten.'
Bron: De Standaard, donderdag 17 maart 2011
http://www.standaard.be/artikel/det...08&subsection=2
Mening: Ik vind het positief dat de wapens aan de kant van het Libische leger tijdelijk worden neergelegd om een poging tot vrede te ondernemen. In die zin evolueert de situatie in Libië in de goede zin. Aan de andere kant denk ik niet dat deze ‘stop’ een oplossing zal bieden voor de aanhoudende problemen in Libië aangezien de meerderheid van de burgers in Libië van de dictator (zonder realiteitszin zoals bleek uit eerdere interviews) af wil wat Kadhafi niet zal toelaten.
Ondertussen blijven er doden vallen in Libië en de situatie komt minder en minder in de media, mede door de ramp in Japan, waardoor de internationale druk afneemt (maar ze is er nog wel).