Enkele post bekijken
  #1  
Oud 15th March 2011, 17:51
Emmely Emmely is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Arendonk
Posts: 118
"Gemeenschapsonderwijs mag hoofddoekenverbod opleggen"

"Gemeenschapsonderwijs mag hoofddoekenverbod opleggen"

Het gemeenschapsonderwijs mag een algemeen hoofddoekenverbod opleggen in zijn scholen. Voor zo'n verbod is geen decreet van het Vlaams Parlement nodig. Dat besloot het Grondwettelijk Hof. Het arrest is een lelijke streep door de rekening van BOEH!, de organisatie Baas op Eigen Hoofd, die de hoofddoekendracht op school wil toelaten.

Een leerlinge van het Atheneum van Antwerpen was naar de Raad van State gestapt tegen het hoofddoekenverbod dat de Raad van het Gemeenschapsonderwijs op 11 september 2009 had uitgevaardigd. Dat reglement voert vanaf 1 september 2010 in alle scholen van het gemeenschapsonderwijs een verbod in om religieuze tekenen te dragen.

De auditeur van de Raad van State dacht dat zo'n hoofddoekenverbod niet door het Gemeenschapsonderwijs zelf mocht worden uitgevaardigd, maar alleen kon worden opgelegd door een decreet van het Vlaams Parlement. De Raad van State besloot om het aan het Grondwettelijk Hof te vragen.

Dat Hof meent nu dat de Raad voor het Gemeenschapsonderwijs zelf maatregelen "van inwendige orde"' mag nemen om het ordentelijke verloop van het onderwijs in hun scholen te regelen. Hij mag dus zelf een hoofddoekenverbod opleggen.
Waarom?

* Omdat anders alle mogelijke gedragingen van leerlingen die het ordentelijke verloop van het onderwijs in het gedrang kunnen brengen - en dat zijn er zeer veel -, door een decreet van het Vlaams Parlement zouden moeten worden geregeld.
* Omdat dit zou botsen met idee van een neutraal, gedepolitiseerd gemeenschapsonderwijs. Zo'n gedepolitiseerd onderwijs is verplicht door de grondwet en voortdurende ingrepen van het (politiek verkozen) Vlaams parlement kunnen dat basisidee in gevaar brengen. Bovendien heeft het Vlaams Parlement eerder al beslist dat de Raad voor het Gemeenschapsonderwijs volledig zelf moet beslissen wat een "neutraal onderwijs" precies betekent.
* Omdat de Raad voor het Gemeenschapsonderwijs praktisch geen bevoegdheden meer zou hebben als het Vlaams Parlement in al deze zaken moet tussenkomen.

Het hoofddoekenverbod zoal nu wel overeind blijven, want de Raad van State moet deze visie van het Grondwettelijk Hof volgen.

Bronvermelding: http://www.gva.be/nieuws/binnenland
Mening: Als met dit verbod door voert naar alle scholen zullen hierdoor vele protesten gevoerd worden tegen dit besluit van de gemeenschap-scholen. Ik ben absoluut geen racist, maar persoonlijk vind ik dat de allochtonen mensen zich moeten aanpassen aan de scholen waar hun zoon/ dochter zitten. Wij als gewone burgers moeten de regels ook nastreven, door bijvoorbeeld onze petten en hoeden af te zetten in de lessen die we bijwonen. Dan vind ik dat de mensen met een hoofddoek dit ook moeten doen.

Persoonlijk vind ik dat de scholen dit inderdaad zelf mogen beslissen of ze het hoofddoeken verbod invoeren of niet. Hopelijk hangen hier geen dramatische gevolgen aan vast.
Met citaat antwoorden