"Laat inbrekers in hun thuisland berechten"
09/03 Heel wat burgemeesters dringen aan op een rondetafel over straffeloosheid. Nu pakt de politie dieven en inbrekers op die even later doodleuk vrij rondlopen. De juridische situatie lijkt onhoudbaar.
Echt gebeurd: de politie betrapt drie mannen die op een werf koper aan het stelen zijn. Ze kunnen geen adres geven maar hebben wel 1.500 euro cash op zak. Een onderzoek? Nee hoor. Weer vrij? Dat wel.
De voorbeelden waarbij de inkt van het politieverslag bij wijze van spreken nog niet droog is of de criminelen lopen alweer rond, zijn legio. “Het gebeurt echt elke dag”, zegt een politieman letterlijk.
Straffeloosheid
En dat is knap frustrerend voor de bewakers van de wet. Het Radio 1-programma Peeters & Pichal liet dinsdagochtend verschillende burgemeesters aan het woord over de heersende straffeloosheid. Allen zijn vragende partij voor een rondetafel.
“Veel te vaak gebeurt het dat de politie wel adequaat optreedt, maar dat de criminelen meteen weer op vrije voeten zijn”, stellen ze.
Opvallende afwezige in het programma was burgemeester Patrick Janssens. “Hij wil ook wel aan zo’n rondetafel meedoen”, zegt zijn woordvoerder Bart Govaert. “Hij ontkent niet dat er een probleem is. Maar de samenwerking met het parket is wel altijd goed verlopen.”
Totaal niet ontradend
Dat het bij het parket wel snor zit, daar is niet iedereen van overtuigd. “Meer en beter gebruik maken van snelrecht zou al veel motiverender werken voor de politiekorpsen”, zegt Hugo Van Laeken, voorzitter van vakbond VSOA in Antwerpen.
Criminoloog Brice De Ruyver is veel strenger. “Het lakse systeem is voor criminelen een bekrachtiging om door te gaan”, zegt hij.
“Nu gaat het in de praktijk meestal zo. De politie pakt een inbreker op. De man heeft geen wettige verblijfsvergunning. De procureur beslist om hem niet voor te leiden, maar om vreemdelingenzaken in te lichten. In een klein percentage van de gevallen stuurt vreemdelingenzaken een bevel om het land te verlaten. Wie doet dat? En als hij wél voorgeleid wordt, dan beslist de onderzoeksrechter alleen als het om een zwaar geval gaat om hem aan te houden. Indien niet, komen ze toch nooit op de rechtbank opdagen. En worden ze bij verstek veroordeeld. Klaar.”
“Nee, laat die mensen in hun thuisland bestraft worden. Dat werkt pas ontradend. Betaal die landen er desnoods voor. Want nu kosten ze ook geld en het helpt niks.”
Dennis Van Damme
Sylvia Mariën
Bron:
http://www.gva.be/antwerpen/laat-in...-berechten.aspx
Eigen mening: Ik vind ook dat die mensen in hun thuisland bestraft moeten worden als het hier niet kan. Nu krijgen ze het gevoel dat ze hier ongestraft kunnen inbreken en stelen. Ze weten dit, waarom zouden ze het niet doen? Als wij in een ander land dit zouden doen, dan wacht er ons een onvermijdelijke straf, verblijfsvergunning of niet. Als agent probeer je je job goed te doen. Maar het werkt niet echt motiverend als je weet dat wanneer je iemand betrapt en inrekent zonder verblijfsvergunning, hij bijna onmiddellijk weer vrij mag rondlopen. Ook voor de slachtoffers is dit wraakroepend. Als wij in ons eigen land te snel rijden, moeten we al een boete betalen. Als iemand van een ander land zonder verblijfsvergunning hier steelt, wordt hij zelden gestraft. Ik vind dit onrechtvaardig. Dus laat die mensen in hun thuisland voor hun daden berecht worden, dan komen ze misschien minder snel naar hier om te stelen.