De ontslagnemende politiebaas Fernand Koekelberg lag de voorbije twee weken fel onder vuur, naar aanleiding van de reis naar Qatar die hij en zijn secretaresse Sylvie Ricour vorig jaar maakten. Ook voor die reis was de commissaris-generaal echter niet onomstreden.
Koekelberg, die algemeen beschouwd wordt als de architect van de politiehervorming, kwam geregeld negatief in het nieuws sinds hij in maart 2007 benoemd werd tot commissaris-generaal van de federale politie.
Eerdere problemen
Een eerste keer gebeurde dat na de opvallende promoties van zijn secretaresses Sylvie Ricour en Anja Savonet. Onwettig, vond het comité P, dat de politie controleert. De twee vrouwen werden tijdelijk geschorst door toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. Alle procedures tegen Koekelberg zouden evenwel op niets uitdraaien. De zaak deed wel heel wat stof opwaaien en leidde zelfs tot het uit de rekken halen van het weekblad Humo, na een satirische fotomontage in de rubriek 'Het gat van de wereld'.
Later kreeg Koekelberg het nog aan de stok met minister van Binnenlandse zaken Guido De Padt, die vermoedde dat de politiebaas hem wilde chanteren met een anonieme klacht. De tuchtoverheid nam daarop enkele bevoegdheden van Koekelberg af, maar de Raad van State maakte dat ongedaan.
Reis naar Qatar
Uiteindelijk besliste Koekelberg zelf zijn ontslag in te dienen naar aanleiding van de commotie die was ontstaan na zijn reis naar Qatar. Hij was naar het land afgezakt om te lobbyen voor een mandaat bij Interpol, maar er werden serieuze vragen gesteld bij de manier waarop dat gebeurde. Concreet werd Koekelberg en Ricour verweten privé-aankopen te hebben gedaan met politiegeld, iets wat de betrokkenen altijd hebben ontkend. Ook lekte uit dat de reis 92.000 euro had gekost, terwijl de Inspectie van Financiën positief advies had gegeven voor een reis van 35.000 euro.
Na een eerste onderzoek concludeerde het Comité P dat Koekelberg formeel niets te verwijten valt. Hij had alle formele regels nageleefd, zo klonk het. Gisteren raakte echter bekend dat het Comité een nieuw onderzoek start naar de reis. De concrete aanleiding daarvoor werd niet bekendgemaakt, maar vermoed werd dat het te maken had met het feit dat Koekelberg in 2008 zelf een richtlijn schreef waarin hij alle politiedirecties aanmaande tot "budgettaire discipline" bij dienstreizen.
Vandaag raakte nog bekend dat minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom de Algemene Inspectie (AIG) van de politie had gevraagd om de boekhouding van het commissariaat-generaal van de federale politie grondig door te lichten. (belga/sam)
Datum: 06/03/2011
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie...-opspraak.dhtml
Eigen mening:
Koekelberg is niet de enige die zijn ontslag dient te geven. Volgens mij zijn zijn secretaresses even schuldig. Vorig jaar gingen zij mee op promotiereis naar Qatar, terwijl ze daar niets te zoeken hadden. Er was van hogerhand trouwens geen toestemming gegeven om hen deze reis te laten maken. De taken die zij op zich namen, konden door het ambassadepersoneel even goed uitgevoerd worden. Ze zijn uiteindelijk toch meegegaan en zorgden zo voor een meerkost van enkele duizenden euro’s. Ze hebben (zo schrijft Het Laatste Nieuws van 7 maart 2011) ongeveer 4.000 euro uitgegeven toen ze aan het shoppen waren en het was niet eens hun geld dat ze uitgaven. Er was zelfs een fototoestel van 1.200 euro bij voor de zoon van één van de secretaresses. Die vrouwen zijn in mijn ogen even schuldig. Als iemand in deze zaak zijn ontslag moet indienen, dan zijn zij het wel. Als je graag shopt of dure spullen wil hebben, moet je ervoor werken zoals ieder normaal mens en als je je het niet kan permitteren, koop dan niets!