Zowel echtgenoot Frank Vanhecke als N-VA-voorzitter Bart De Wever hebben gereageerd op de tendentieuze, onderkoelde berichtgeving van de RTBF over de begrafenis van Marie-Rose Morel zaterdag. Vanhecke spreekt over "laag-bij-de-grondse journalistiek". Bart De Wever is er "misselijk" van.
"Haar kanker heeft wellicht gediend om haar extreemrechtse ideeën te versterken... 2.500 mensen bijeen om een extreemrechtse ster te herdenken. In Wallonië zou dat ondenkbaar zijn... Sinds haar ziekte uitbrak, werkte ze bewust aan haar imago van moedige vrouw door in de media haar pijnlijke strijd tegen kanker breed uit te smeren... Al heeft die kanker waarschijnlijk gediend om haar extreemrechtse ideeën in de media te versterken", en meer van dat fraais was te horen in het verslag van de RTBF over de massaal bijgewoonde begrafenis van Marie-Rose-Morel.
Premier Yves Leterme vergeleek enkele jaren geleden de RTBF al eens met de Rwandese haatzender Radio Mille Collines voor dit soort van berichtgeving waarbij alles wat Vlaams is, op een bijzonder hatelijke manier op de korrel wordt genomen. De gepolitiseerde RTBF wordt vooral bevolkt door mensen van PS-signatuur.
Nulliteit
"Dit is een grote schande, het toppunt van een journalistieke nulliteit. Dit is journalistiek van de laagste soort, compleet onaanvaardbaar. Dat vinden ook de ouders van Rooske", zo reageert echtgenoot Frank Vanhecke in de Corelio-kranten.
Ook Bart De Wever, die het zaterdag duidelijk emotioneel zeer moeilijk had (foto), is niet te spreken over de RTBF. "Ik ben veel gewend van de Franstalige media, maar dit is een absoluut dieptepunt. Marie-Rose was nog niet eens gecremeerd, en dan wordt ze zo afgeschilderd. Dit maakt me misselijk. Dat ze haar aanvallen in het graf, dat deert me zo dat ik er niet van heb geslapen", aldus De Wever in de kranten van De Persgroep. Hij eist excuses.
Nochtans al bijgestuurd
De RTBF weigert voorlopig om zich te excuseren, omdat er volgens de omroep geen deontologische fout is gemaakt door de journalist in kwestie. "Een beetje meer tact was op zijn plaats geweest", geeft directeur informatie Jean-Pierre Jacqmin wel toe.
"Haar overlijden is natuurlijk een persoonlijk drama, maar wij waren alleen geïnteresseerd in Morel als politica. Wij brengen nu eenmaal geen verslag uit over het privéleven van publieke figuren, wat de Vlaamse media wel vaak doen. Misschien heeft dat te maken met het feit dat Morel een Bekende Vlaming was geworden. Wij kennen dat fenomeen niet. Wij zouden ook nooit een reportage draaien over de kinderen van Milquet."
De reportage, zoals ze uitgezonden werd, was nochtans al licht bijgstuurd. De opmerking dat Morel "anti-Franstalig" was, verdween in een tweede versie. Voorts werd in de passage dat de gewezen VB-politica xenofoob was, toegevoegd "dit in tegenstelling tot De Wever".
VB-topman Filip Dewinter is zoals verwacht ook niet te spreken over de reportage. "De RTBF-reportage over begrafenis Marie-Rose Morel is schandelijk. Goed fatsoen is aan RTBF duidelijk niet besteed", zo twitterde Dewinter.
BRON:
www.gva.be
Eigen mening:
Naar mijn mening mogen de Walen wel iets meer respect tonen voor Marie-Rose Morel en haar nabestaanden. Is dit nog maar eens een 'bewijs' hoe de walen over de vlamingen denken? Dan vind ik het zeer erg dat dat allemaal ten koste van het overlijden van Marie-Roos Morel gaat !