11th February 2011, 00:07
|
|
Administrator
|
|
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
|
|
Moebarak blijft aan
Moebarak blijft aan en laakt 'buitenlandse bemoeienissen'10/02/11,
De Egyptische president Hosni Moebarak blijft voorlopig aan de macht in Egypte. Nadat wereldwijd werd verwacht dat hij vanavond in een tv-toespraak zijn aftreden zou aankondigen, kwam daar tot grote woede van de betogers op het Tahrirplein niks van in huis.
Moebarak heeft in zijn derde televisietoespraak sinds de onlusten aangekondigd aan te blijven tot de verkiezingen in september. In afwachting daarvan draagt hij alvast enkele bevoegdheden over aan vicepresident Omar Souleiman.
"Vreedzame machtsoverdracht"
Moebarak zei dat hij onmiddellijk stappen onderneemt om een vreedzame machtsoverdracht mogelijk te maken bij de presidentsverkiezingen in september. Hijzelf zal dan geen kandidaat meer zijn. Ook verklaarde hij dat hij de eisen van de betogers 'gerechtvaardigd' vindt.
Hij beloofde de grondwet te beschermen tot er eerlijke verkiezingen plaatsvinden en een aantal gecontesteerde wetten af te schaffen. Over opstappen, de enige actie waarmee de meeste betogers vrede nemen, repte hij echter met geen woord.
Tevreden?
Of de steeds sterker wordende oppositie in Egypte vrede zal nemen met de toezeggingen die het fel gecontesteerde staatshoofd vanavond deed, blijft nog maar zeer de vraag. De toehoorders op het Tahrirplein, het kloppende hart van de betogingen, reageerden alvast woedend. De, afhankelijk van de bron, honderdduizenden tot een miljoen betogers zwaaiden met hun schoenen en riepen Moebarak toe weg te gaan.
"Ik duld geen druk"
De president gaf ook zijn onvrede over de internationale druk te kennen, en zei dat hij bemoeienissen van buitenaf niet zou dulden. "Ik zal geen dictaten van buitenaf aanvaarden, ongeacht de bron en ongeacht de rechtvaardiging", luidde het.
Hoge verwachtingen
De verwachtingen vóór de toespraak waren hooggespannen, de Amerikaanse president Barack Obama had het over 'de geschiedenis die zich ontvouwt'. De algemene verwachting was dat Moebarak, die Egypte al een dertigtal jaar leidt, zou aftreden.
Maar tot een machtsoverdracht in Egype is het vandaag dus niet gekomen. Dit tot grote onvrede van de aanwezigen op het Tahrirplein, die al twee weken het vertrek van hun president eisen. Een droom die (voorlopig?) niet in vervulling gaat.
Tunesië & Algerije
De onrust in Egypte is een gevolg van de jasmijnrevolutie in Tunesië, waar het staatshoofd wel (snel) op de vlucht ging. Ondertussen roert er zich ook iets in Algerije. Sommige waarnemers gewagen voorzichtig van een Arabische revolutie, zoals de val van het IJzeren Gordijn in 1989.
Blog HLN, 10-02-2011 (tw/belga/edp)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|