Toch een paar bedenkingen, aanvullingen bij Femke haar topic. Het feit dat er nu zo weinig IP adressen zijn is omdat men in de begin jaren hiermee zeer kwistig is omgegaan. Vooral aan Amerikaanse universiteiten en Amerikaanse overheidsinstellingen. Hierdoor zijn er zeer veel mogelijke IP adressen verloren gegaan. Ook doordat gebruikers thuis nu meerdere toestellen hebben waarmee op internet wordt gewerkt of internet vereist is zijn er meerder IP adressen per gebruiker in omloop. Ondertussen hebben ze ingezien dat deze manier van werken zeer verkwistend is. En dus zijn ze voor universiteiten en overheidsinstellingen die maar een beperkte tijd op internet werken tijdelijke IP adressen gaan gebruiken. Op deze manier kunnen een deel van de IP adressen terug opnieuw gebruikt worden.
Ook is er al wel degelijk een heel systeem uitgewerkt om toch in enige maten het overmatig gebruik van IPv4 adressen terug te dringen. Hiervoor heeft men het systeem NAT ontwikkeld (Network Address Translation). Om dit systeem eventjes eenvoudig uitteleggen.
- Er zijn 2 soorten IP adressen: Interne en externe.
De externe IP adressen (IPv4) worden door internet service providers (Telenet, Belgacom,…) aan de klanten gegeven. Deze IP adressen zijn dus bijna opgebruikt en hiervoor is men dus een nieuw internetprotocol aan het ontwikkelen. En dit nieuwe internprotocol gaat IPv6 noemen. (Dat verder is uitgelegd in het artikel van Lies)
Daarnaast komen we bij de interne IP adressen. Deze worden door een router uitgedeeld. Dus om met een voorbeeld uitteleggen. Een school heeft 1 extern IP adres (IPv4), dit wordt dan door de router opgesplitst in honderden interne adressen (Deze interne adressen zijn ‘onuitputtelijk’). Dit systeem van interne IP adressen noemen we NAT of Network Address Translation.
Ook wil ik toch nog eventjes op de vraag van Femke ingaan over IPv5. Dit is in 1979 ontwikkeld door een groep ingenieurs die het Internet Stream Protocol noemde. Met als bedoeling audio, video en simulaties te verzenden over het internet. Dit werd door maar enkele bedrijven gebruikt IBM, Apple en Sun. En dus heeft men toen Internet Stream Protocol de naam IPv5 gegeven. Maar nu kan men echter deze naam niet meer ontnemen van Internet Stream Protocol en dus is men begonnen met het ontwikkelen van IPv6.
Ook belangrijk om nog eventjes te vermelden. De laatste IPv4-Blocks zijn uitgedeeld. Dus als een internet service provider nieuwe IP adressen nodig heeft kan het enkel nog beroep doen op zijn reserves en als deze ook allemaal zijn op gebruikt. Dan zijn de IP adressen dus definitief op. Er wordt verwacht dat dit binnen de paar maanden al zal zijn. Dus het wordt hoog tijd dat de IPv6 gelanceerd wordt.
Bronnen:
http://www.internetblog.org.uk/post...n-tale-of-ipv5/
http://tweakers.net/nieuws/72409/la...zen-update.html
http://www.hln.be/hln/nl/4125/Inter...n-zijn-op.dhtml
http://www.ikhebeenvraag.be/vraag/16236
http://nl.wikipedia.org/wiki/Networ...ess_translation
http://nl.wikipedia.org/wiki/Intern...tocol_Version_4