Met een stalinistische score van 99,6 procent heeft de Zuid-Soedanese bevolking gekozen om zich van het noorden af te scheiden. Dat heeft de verkiezingscommissie vandaag bekend gemaakt. Soedan is al decennia lang verscheurd door een burgeroorlog. 9 juli wordt de grote dag.
De Zuid-Soedanezen trokken in de week volgend op 9 januari naar de stembus om duidelijk te maken of ze bij wilden dat hun regio tot het grote Soedan bleef behoren. Het antwoord daarop blijkt, zoals algemeen verwacht, een overweldigend 'nee'.
De stemming was een belofte van het vredesakkoord dat in 2005 werd afgesloten. Dat beëindigde een noord-zuidconflict dat al decennia lang aanhoudt. De langste burgeroorlog van Afrika duurde 50 jaar, heeft naar schatting 2 miljoen levens geëist en 4 miljoen mensen op de vlucht gejaagd. Het noorden van Soedan is islamitisch, terwijl in het zuiden vooral Christenen en traditionele religies domineren.
Als Zuid-Soedan zoals gepland op 9 juli onafhankelijk wordt, krijgt het de controle over ongeveer driekwart van de Soedanese olieproductie van 490.000 vaten per dag. Die worden voornamelijk opgepompt door China National Petroleum, het Maleisische Petroliam Nasional en het Indiase Oil & Natural Gas.
Bron:
www.tijd.be - 30/01/2011
De kogel is dus door de kerk, en zoals verwacht zal het Zuiden van Soedan zich afscheiden van het Noorden. In het laatste deel van het artikel is duidelijk te lezen wat Toon al vreesde: de olievoorraad is in principe ongelijk verdeeld tussen de twee landsdelen, en dat kan enkel voor conflicten zorgen, volgens mij. Een splitsing van het land zal dus de gemoederen wel even kunnen bedaren, maar uiteindelijk blijft een groot deel van het probleem overeind. Volgens mij is geweld en politieke onenigheid over de grenzen heen nog steeds niet uitgesloten. Wat dus een oplossing van het probleem moet zijn, zal enkel voor nog meer conflicten zorgen.