Enkele post bekijken
  #3  
Oud 24th January 2011, 18:17
Lien.Kennis Lien.Kennis is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Lille
Posts: 106
Citaat:
Volgend jaar twee zonnen aan de hemel?

Betelgeuze - aka Alpha Orionis of de rechterschouder van Orion - is een stervende ster. Een supernova of rode reus ( tweede grootste massa van het universum ) die op het punt staat om te ontploffen. Wanneer dat gebeurt zal dat een weergaloze George Lucassiaanse show opleveren.

Australische sterrenkundigen denken dat het in 2012 al zover kan zijn. Ze vergelijken het fenomeen met het opduiken van een tweede zon of minstens een volle maan aan de hemel, waardoor gedurende enkele weken de nacht zal verdwijnen.

De eerste waarneming van zo'n exploderende - of imploderende - supernova dateert van 4 juli 1054. Dat leverde volgens de overlevering een 23 dagen durend lichtspektakel dat nimmer geëvenaard werd op een 4th of july. De restanten van die supernova kennen wij thans als de krabnevel of M1 in het sterrenbeeld Stier


Bron: gesprek met Francis Meeuws van volksterrenwacht MIRA
Radio 1- Nieuwe Feiten
http://www.radio1.be/programmas/nie...onnen-aan-hemel

Gesprek: http://internetradio.vrt.be/radiosp...terrenwachtmira

Ik heb dit toevallig gehoord op de radio toen ik aan het leren was.
In dit gesprek met de heer Meeuws wordt dit nieuws wel serieus genuanceerd.
Die ster staat inderdaad op ontploffen, maar wanneer die gaat ontploffen staat nog niet vast. Zoals Lieven Vandenhaute zegt: "een momentje voor een ster is zoals een millenium".
Als ze zou imploderen en dan exploderen, zou het geen tweede zon zijn, zegt hij. Het zou hoogstens de sterkte hebben van een volle maan. En omdat Betelgeuze ook veel verder staat dan de zon, zal deze ook niet zo groot zijn, namelijk, zoals meneer Meeuws zegt, zo groot als een ster nu, maar dan waziger.
Zoals hij op het einde zegt, spring de media er heel snel op. Ze hebben iets horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt...
Met citaat antwoorden