Enkele post bekijken
  #1  
Oud 3rd January 2011, 10:33
Femke.Van.Dyck Femke.Van.Dyck is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Herentals
Posts: 86
Nota betekent normaal einde rol Vande Lanotte

Nota betekent normaal einde rol Vande Lanotte
Na preformatie wachten nieuwe harde noten
BRUSSEL - De nota die koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte voorlegt aan de partijvoorzitters, is normaal het sluitstuk van de preformatie. Anderen moeten het stuurwiel nu overnemen.

Deze avond laat Vande Lanotte zijn nota per koerier overmaken aan de zeven partijvoorzitters. Woensdag moeten de zeven dan laten horen of het een basis is om verder te onderhandelen. De nota zou het einde van de preformatie moeten inluiden. Normaal moet de koning na woensdag dan een formateur aanduiden. Dat zou dan Elio Di Rupo (PS) moeten zijn, alhoewel sommigen vinden dat Di Rupo tot nu toe weinig leiderschap toonde.

In principe kan de koning ook voor De Wever kiezen of gaat hij nog maar eens voor een tussenformule? Bijvoorbeeld Di Rupo en De Wever samen aanduiden? Zo zet je Di Rupo alvast nog wat uit de wind. Het premierschap is echter geen duobaan en dus zal hij vroeg of laat moeten springen.

Vande Lanotte werd op 21 oktober in de eerste plaats door de koning gevraagd om de discussies voor een nieuwe financieringswet in goede banen te leiden. Het financiële luik zal de Vlamingen niet bekoren, maar dat probeert Vande Lanotte te compenseren door zoveel mogelijk bevoegdheidsoverdrachten op tafel te leggen. Het werk moet nu afgerond worden en dat is niet langer de taak van een bemiddelaar.

Veel applaus voor het financiële luik van de nota, de nieuwe financieringswet, zal er niet zijn. Professor Wim Moesen adviseerde zelfs recent met een wit blad te herbeginnen. Dat is echter onmogelijk want in augustus sprak de highlevelgroep 12 principes af die het nieuwe model moest respecteren. Of zeg maar 12 kansen om je als politieke partij te laten vast rijden. Zo is ook geschied.

Deelstaten
De staatshervorming zal de deelstaten geld kosten. Ze moeten een deel van de pensioenen van hun eigen ambtenaren helpen betalen. Bovendien worden, bij de overheveling van bevoegdheden, onvoldoende middelen overgeheveld. En de nieuwe financiering van de gemeenschappen gaat Vlaanderen verhoudingsgewijs op termijn geld kosten.

Op dat punt moet men springen zonder dat men zicht heeft op wat de federale overheid aan besparingen zal doen. Voor sommige partijvoorzitters ligt dat objectief bekeken moeilijker dan voor andere. Met een economische groei in de omringende landen die vertraagt en een regering die zal moeten besparen, zou ook de Belgische groei kunnen tegenvallen, wat méér besparingen of belastingen inhoudt.

De centenkwestie ligt vooral bij CD&V en de N-VA moeilijk. Hun kiezers (de middenklasse) betalen in regel de factuur. De Vlaamse minister-president Kris Peeters waarschuwde als eerste voor het kostenplaatje van de staatshervorming. Wallonië hield zich stil terwijl de Waalse financiën er slechter voorstaan. Franstalig België weet zich wel verzekerd van de herfinanciering van Brussel: het prijskaartje voor een redelijke splitsing van de kieskring BHV.

CD&V en de N-VA moeten het vooral hebben van de omvang van de staatshervorming (14 miljard euro bevoegheidsoverdrachten) en de splitsing van BHV. De deelstaten krijgen onder andere meer verantwoordelijkheid over de arbeidsmarkt, gezondheidszorg en justitie.

De preformatie lijkt dus een einde te nemen. Maar de volgende stap houdt nieuwe problemen in. Niet alleen de sanering van de financiën, maar ook de tegengestelde visies over asiel en migratie. 'Als het in januari mislukt, ligt alles weer open, ook het premierschap', zei Bart De Wever recent.

Bron: De Standaard
Datum: 03/01/2011

Eigen mening:
Conclusie: De deelstaten gaan meer moeten betalen dan voorheen.
Uiteindelijk denk ik dat we (Vlamingen) hier toch niet zo goed vanaf gaan komen. Om tot een compromis te komen hebben de Vlaamse partijen al serieuze toegevingen moeten doen (splitsing vennootschapsbelasting) die ze eigelijk niet wilde.
Hopelijk houden ze toch voet bij stuk (rfc. Bart De Wever) en zal het nog tot een goed einde komen.
Ik heb schrik dat de partijen het onderhandelen beu zijn en daardoor te snel compromissen gaan sluiten die uiteindelijk in het nadeel zullen zijn van elke Belg...
Met citaat antwoorden