Enkele post bekijken
  #1  
Oud 26th December 2010, 22:15
Femke.Verduyckt's Avatar
Femke.Verduyckt Femke.Verduyckt is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Houtvenne
Posts: 83
Muis met twee vaders geboren

Muis met twee vaders geboren
Techniek voorlopig niet toepasbaar bij mensen

woensdag 22 december 2010 Auteur: © NRC Handelsblad Aanraden 12 Delen

ROTTERDAM - Voor het eerst zijn er muizen geboren met twee vaders en geen moeder. Om de tweevadermuis te maken was nog wel een vrouwelijke 'tussenmuis' nodig.

Muizen met twee moeders waren eerder al gemaakt, maar nu lukt het ook met twee vaders, schrijven wetenschappers uit de Verenigde Staten in het tijdschrift Biology of Reproduction.

Nageslacht genereren uit twee vadermuizen ligt voorlopig nog iets ingewikkelder dan twee mannetjesmuizen bij elkaar in de kooi zetten. Een vrouwelijke 'tussenmuis' is noodzakelijk om de genen van een van de vaders op de juiste manier in een eicel te krijgen.

Bij de natuurlijke vorming van een eicel wordt het DNA op specifieke wijze veranderd. Deze inprenting bestaat uit het koppelen van methylgroepen aan genen. Deze methylering bepaalt of genen actief zijn. Zonder moederlijke inprenting zijn embryo's niet levensvatbaar. Simpelweg mannelijk DNA injecteren in een lege eicel werkt dus niet, doordat de juiste inprenting ontbreekt.

De tussenmuis werd gemaakt door een tiental stamcellen van de eerste vader samen te voegen met evenzoveel cellen van een vrouwelijk embryo. Hieruit ontstond een vrouwtjesmuis die voor de helft bestaat uit normale vrouwelijke cellen, en voor de andere helft uit cellen van de eerste man. Zo'n 'chimere' vrouwtjesmuis produceert eicellen met een correcte inprenting én vaak ook met de genen van die eerste vader.

De ontstane eicellen konden vervolgens met het sperma van de tweede vader worden bevrucht. De eicellen hadden allemaal een X-chromosoom. De spermacellen van de tweede man kunnen zowel een X- als een Y-chromosoom bijdragen, zodat de twee muizenvaders zowel mannelijke als vrouwelijke nakomelingen kregen.

Vooralsnog zijn de seksuele en genetische verschillen tussen mens en muis te groot om deze techniek te kunnen toepassen bij mensen. Het grootste obstakel is natuurlijk de 'chimere tussenmoeder'. Het is niet mogelijk de menselijke eicellen nu al in het laboratorium te kweken. Toch denken de onderzoekers dat het eens mogelijk zal zijn dat twee mannen een eigen zoon of dochter krijgen.

Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...&subsection=173

mening:
Ik wist eerst niet goed wat ik hiervan moest verwachten. Maar nu las ik dat er nog steeds een soort van 'tussenmoeder' nodig is om dit te laten gebeuren. Ik vind dit eigenlijk een goede vooruitgang, want dan kunnen homokoppels ook kinderen krijgen. Deze techniek is nog niet toegepast op mensen, maar ik weet zeker dat dit een van de jaren zal lukken. Dit zou een grote vooruitgang zijn.
__________________
Do it you own way!
Met citaat antwoorden