Leukemiebehandeling geneest hiv bij patiënt
Artsen koesteren hoop op een krachtig wapen in de strijd tegen aids en hiv nu een hiv-positieve patiënt genezen is nadat hij een stamceltransplantatie onderging. Dat meldt de Huffington Post.
De ontdekking kwam er geheel toevallig. De patiënt in kwestie, Timothy Ray Brown, onderging de stamcellenbehandeling immers niet voor zijn hiv-infectie, maar wel omdat hij aan leukemie lijdt. De stamceltherapie was naast de conventionele chemotherapie een van de manieren om de kanker te bestrijden.
Weerstand van donor
Drie jaar later zeggen onderzoekers dat hun testresultaten 'er sterk op wijzen dat de genezing van de hiv-infectie werd bereikt'. De stamceldonor zou toevallig een natuurlijke weerstand tegen hiv hebben gehad.
"Indien men er echt in geslaagd is om op een dergelijke manier de patiënt te genezen, wijst het ons de weg naar de behandeling van hiv", zegt aidsspecialist Keith Alcorn. "Genetisch gemanipuleerde stamcellen kunnen in dat geval tot een succesvolle behandeling leiden."
"Enorme risico's"
Ondanks deze opmerkelijke ontdekking is de kans klein dat stamceltherapie hét middel wordt om aids de wereld uit te helpen. Daarvoor blijft stamceltherapie veel te duur en exclusief, en vooral: de behandeling is zelf niet zonder risico's.
"Wat we in zo'n behandeling doen, is alle cellen die hiv produceren, vervangen door onaangetaste cellen", zegt Dr. Michael Saag van de Universiteit van Alabama. "In sommige gevallen kan zo'n transplantatie dodelijke gevolgen hebben. En zelfs indien ze niet fataal is, zijn er bijzonder zware complicaites mogelijk, waarbij bijvoorbeeld de ingebrachte donorcellen het lichaam aanvallen" (hlnsydney/tw)
15/12/10 02u34
Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetens...j-patient.dhtml
Eigen mening:
Dit biedt enorme mogelijkheden om het hiv-virus te bestrijden. Ik vind dit toch wel een positieve doorbraak in de wetenschap van de medische sector. Maar er zullen natuurlijk ook negatieve kanten aan verbonden zijn. Zo'n behandeling zal waarschijnlijk niet goedkoop zijn. Een ander nadeel is ofdat deze behandeling wel bij iedereen werkt. Vooraleer dat men met zekerheid kan zeggen dat de behandeling werkt, moeten er nog zeker een hele hoop testen/onderzoeken gedaan worden.