Enkele post bekijken
  #1  
Oud 16th December 2010, 16:30
Lien.Kennis Lien.Kennis is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Lille
Posts: 106
Eerste Groot Dictee met inhoud

Citaat:
Eerste Groot Dictee met inhoud


BRUSSEL - Een Nederlandse taaladviseur uit Leiden heeft het Groot Dictee
der Nederlandse Taal gewonnen met negen fouten. Bij de prominenten was Thomas Siffer de eerste Belg.
Zestig kandidaten zaten in de finale van het Groot Dictee, en gemiddeld schreven ze 32 fouten. Heel knap, vonden de organisatoren, want volgens hen had tekstleverancier Tommy Wieringa 116 valstrikken gespannen.

Nederland trok het laken naar zich toe. Het won zowel bij de specialisten als bij de prominenten. De eerste Belgen strandden telkens op de derde plaats.

Winnaar Pieter van Diepen is als bestuursadviseur van de stad Leiden gespecialiseerd in spelling. Hij heeft het boek Nette nota op zijn naam, met taaltips voor stadsambtenaren. Sinds een jaar of vijf heeft hij zich op dicteewedstrijden toegelegd. 'Als ik de sierpen van het Groot Dictee win', had hij gezworen, 'dan verander ik mijn naam in Van Die Pen.' Hij mag de procedure alvast starten.

De eerste Belgische, Birgit Kuppens, maakte dertien fouten. Ze komt uit Hasselt en is studente psychologie.

Bij de prominenten won het voormalige Pvda-Kamerlid Mei Li Vos. Schrijver-journalist Robert Vuijsje, die vorig jaar de Gouden Uil won met Alleen maar nette mensen, werd tweede. De eerste Belg, Thomas Siffer, is vertrekkend hoofdredacteur van Story.

De 21ste editie van het dictee vond traditiegetrouw plaats in de Eerste Kamer van het Binnenhof in Den Haag. Dat centrum van de macht inspireerde Tommy Wieringa tot een opgemerkte tekst. In tegenstelling tot zijn voorgangers leverde hij geen badinerend A-4'tje af met rare woorden waar men zijn pen op breekt. De schrijver van Joe Speedboot en Caesarion riep in zijn dictee op tot tolerantie als culturen met elkaar dreigen te botsen.

bron: http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20101215_139

voor de liefhebbers het dictee zelf:
http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20101215_141

Nu, dat het dit jaar géén badinerend A4-tje was met rare woorden waar men zijn pen op breekt, zou ik niet durven zeggen. Ik heb zelf meegedaan en het dictee zat vol met woorden en plaatsnamen waar ik nog nooit van gehoord had, of heeft u in de aardrijkskundeles ooit al gehoord van Lemberg, Culenborg, Lwów of Lviv? Niettemin was het niet alléén maar een oefening in 'hoeveel moeilijke woorden krijg ik in één zin gepropt?'
Schrijver Tommy Wieringa zei gisteren dat zijn dictee oorspronkelijk minder moeilijk was, maar dat de commissie hem de opdracht gaf om er nog wat moeilijkere woorden tussen te steken.

Als je door al die moeiijke woorden heen keek, zag je dat er ook een boodschap achter dit dictee zat. Het ging over het stadje Lemberg, dat ook wel 'het failliet van de vroegtwintigste-eeuwse multiculturaliteit' genoemd, 'alleen zijn begraafplaatsen spreken nog in vele talen.'

Lemberg bestaat echt, het is een stad in Oekraïne, dat tegenwoordig Lviv heet: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lviv
Gesticht rond 1250, beleefde Lemberg zijn grote bloei onder de Hapsburgers op het einde van de 18de eeuw met een multiculturele bevolking van Joden, Polen, Oekraïners, Duitsers en Armeniërs.
De Tweede Wereldoorlog was geen geschenk voor de stad: het overgrote deel van de bevolking (de Joden) werden gedeporteerd en/of vermoord. Na de oorlog belandde de stad achter het Ijzeren Gordijn als deel van de Sovjet-Unie, de grote bloeiperiode definitief voorbij.

Dat had ik gisteren nooit gedacht, ik was vooral aan het vloeken op al die moeilijke plaatsnamen. Maar achteraf is het wel tof dat er een heel verhaal, een hele historiek schuilt achter het dictee. En om met de wijze raad van Wieringa voor onze regeerders te besluiten:

Citaat:
'regeer de staat zoals je een klein visje bakt (behoedzaam)'
Met citaat antwoorden