Meer klachten over agressieve politieagenten
VRT do 16/12/2010 - 07:32
Het aantal klachten over agressieve politie-agenten is in vijf jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van het comité P, de dienst die de politie controleert.
In totaal werden er vorig jaar 2.401 klachten ingediend, 2,7 procent meer dan in 2008.
Eén op de zeven bleek gegrond. De klachten over onvriendelijke of zelfs agressieve agenten en agenten die weigeren om zaken op te tekenen, namen opnieuw toe. Ze zijn nu goed voor bijna 6 procent van alle klachten, dat is dubbel zoveel als 5 jaar geleden.
Mensen klagen ook over agenten die zich zelf niet aan de verkeersregels houden.
Het comité P stelt voorts vast dat politiemensen nog altijd veel te makkelijk in beslag genomen goederen en geld kunnen stelen. Vaak worden de daders nooit gevonden.
Daarnaast blijken nogal wat agenten hun nieuwsgierigheid niet te kunnen bedwingen: ze blijven misbruik maken van hun toegang tot allerlei databanken om informatie over bekenden op te zoeken.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu.../101216_comiteP
Eigen mening: Allereerst zou ik willen duiden op het feit dat geweld in sommige situaties wel vereisd is. Dat onderdeel is niet zomaar aanwezig in een politie-opleiding. Je gaat niet vriendelijk blijven vragen of de dader wilt meekomen, als deze niet bang is om zijn pistool in jouw richting te laten afgaan. Ook bij dronken en agressieve mensen is het soms gewoon nodig dat de politie hen bij de arm pakt en meesleurt. Dit zijn echter slechts enkele voorbeelden.
Geweld zou moeten vermeden worden en men zou moeten stellen dat in het algemeen fysiek geweld vermeden moet worden. Een politieman die controle verliest kan niet, hij doet zijn job en zou tegen wat mensen zeggen of doen bestand moeten zijn. Hij is hier immers voor opgeleid.
Tevens is het net de taak van de politie om de burger die een fout begaat op deze fout te wijzen en het goede voorbeeld te geven. Stelen, vertrouwelijke informatie opzoeken en regels breken (zoals in het artikel vermeldt) horen hier niet bij.