Enkele post bekijken
  #1  
Oud 14th December 2010, 14:28
nic.andriessen nic.andriessen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Ravels
Posts: 331
"Tentsletje" is Woord van het Jaar 2010

"Tentsletje" is verkozen tot Woord van het Jaar 2010. Dat heeft Van Dale Uitgevers bekendgemaakt. "Pedopriester" en "ontdopen" vervolledigen de Vlaamse top 3. In Nederland werd er gekozen voor het woord "gedoogregering".

Van 16 november tot en met 10 december kon er gestemd worden op de 10 genomineerde woorden. Er kon gestemd worden in 5 categorieën (jongerentaal, lifestyle, sport/amusement, economie en politiek).

Tentsletje, een woord uit de categorie jongerentaal, haalde het uiteindelijk met 25% van de stemmen. Het woord verwijst naar "een meisje dat bijvoorbeeld op een festival met verschillende mannen seksuele betrekkingen heeft in haar tentje". Het woord werd gelanceerd in een Journaalreportage over de festivalenquête van Studio Brussel.

De Woord van het Jaarverkiezing werd in voorgaande jaren gewonnen door de woorden ontvrienden (2009), swaffelen (2008) en bokitoproof (2007).

Het Nederlandse Woord van het Jaar ligt dan weer in de politieke sfeer. De "gedoogregering" benoemt immers de regering-Rutte die gedoogd wordt door de omstreden islamofoob Geert Wilders.

In de 5 categorieën met door het publiek ingezonden woorden zijn dit de winnaars in Vlaanderen.

Jongerentaal
1. tentsletje
2. kakaboulet
3. ruttentutten

Lifestyle
1. ontdopen
2. cougar
3. ipadden

Sport/amusement
1. sportelen
2. nillies
3. octopusvoorspelling

Economie
1. zakgeldfederalisme
2. knoflookcrisis
3. staatsschuldcrisis

Politiek
1. tsunamiverkiezing
2. preformateur
3. verduidelijker

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...unsten/1.924232

Mijn motivatie:
Ik vind dit relevant nieuws omdat ik dit een leuke actie vind. Zo zie je dat er in een jaar tijd toch wel wat woorden bijkomen die toch het een en het ander betekenen. Je ziet vooral woorden die de actualiteit beheersen. Ik vind het positief dat je op de site van Van Dale, wanneer je gaat stemmen, ook de verklaringen van het woord krijgt. In de wereld van de pers en media is het misschien makkelijk om deze woorden te begrijpen, maar ik kan begrijpen dat de bevolking bijvoorbeeld niet goed weet wat men met een tsunamiverkiezing bedoelt. Dan is het handig dat je daar de betekenis ook telkens van mee krijgt wanneer je er voor gaat stemmen. Daarom vind ik deze actie ludiek, maar toch wel nuttig.
Met citaat antwoorden