10th December 2010, 01:06
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Kasterlee
Posts: 71
|
|
Ik vind deze cijfers vrij normaal.
Wanneer je bijna aan je pensioen leeftijd bent en last krijgt van stress, lichamelijke en geestelijke moe bent of depressief wordt, is voor mij vanzelfsprekend.
Dit kan zich voordoen door middel van een samenkomst van verschillende factoren.
Wanneer je je pensioenleeftijd nadert, is het mogelijk dat je hormonen even hun eigen gangetje gaan. Je voelt je niet meer 100% goed in je vel en dat kan zo zijn gevolgen hebben, namelijk humeurwisselingen.
Je collega's op het werk merken het en als ze er iets van vragen krijgen ze een kort en soms zelfs agressief antwoord. En dat doet de werksfeer natuurlijk niet ten goede.
Het kan ook liggen aan het feit dat je al jaren in datzelfde bedrijf werkt en dat je het daar stilaan beu begint te worden. Je moet elke dag op dezelfde gezichten kijken, of met die bepaalde collega praten die constant over haar of zijn problemen thuis aan het klagen is.
Deze factoren kunnen leiden tot stress, lichamelijk en geestelijk moe zijn, depressief, chronische lichamelijke aandoeningen, ...
Dat het, wanneer je op pensioen bent, alleen maar bergop gaat, kan ik begrijpen.
Je kan lichamelijk en geestelijk volledig opladen. Je hoeft je van weinig nog iets aan te trekken en je kan nadenken over wat je allemaal nog wil doen in je leven. Je kan als het waren van je leven beginnen genieten en profiteren.
Er zijn veel gepensioneerde mensen die hun dromen gaan waarmaken of die, zoals de cliché laat horen, naar warmere oorden vertrekken en daar hun laatste levensjaren in de zon gaan doorbrengen.
Zij hebben gans hun leven gezwoegd en gewerkt om elke maand rond te kunnen komen. Dat ze nu van het leven profiteren, vind ik niet meer dan juist. Dat stress, moeheid en depressief op dat moment niet meer in hun woordenboek staan, kan ik alleen maar toejuichen.
Of dit onderzoek echt representatief is weet ik niet. Want het onderzoek is gevoerd in één specifiek bedrijf in Frankrijk. En het kan natuurlijk zijn dat de werksfeer of de sector zeer stresserend is en lichamelijke aandoeningen tot gevolg brengt.
Maar de resultaten van het onderzoek kan ik zeker en vast aannemen.
|