Enkele post bekijken
  #1  
Oud 4th December 2010, 10:20
Steffi.Vissers Steffi.Vissers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Geel
Posts: 23
Zeg nee tegen genetisch gemanipuleerde aardappelen in België

Zeg nee tegen genetisch gemanipuleerde aardappelen in België
Op deze pagina


Nieuwsartikel - 26 november, 2010

Staan er binnenkort genetisch gemanipuleerde aardappelen op de Belgische akkers? Eten we straks genetisch gemanipuleerde frietjes? Als het van de Duitse chemiereus BASF afhangt wellicht wel.


BASF en de Universiteit Gent bereiden de teelt van ggo-aardappelen in België voor.

Het bedrijf heeft samen met de Universiteit Gent toelating gevraagd voor een veldproef met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren. Dat is een eerste concrete stap richting de teelt van ggo-aardappelen in België. Gelukkig kan de veldproef nog gestopt worden. En daar kan jij bij helpen, door via onderstaand formulier bezwaar te maken.

De aardappelen werden genetisch gemanipuleerd om ze resistent te maken tegen Phytophthora infestans of de aardappelplaag. Een deel van de aardappelen werd ontwikkeld door de Universiteit van Wageningen in Nederland, een deel door BASF in Duitsland. De veldproef zelf is het initiatief van vier Vlaamse onderzoeksinstellingen, de Universiteit Gent, de Hogeschool Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO). Zij willen nagaan hoe goed de ggo-aardappelen gedijen op de Belgische akkers.

Onnodig en ongewenst

Volgens Greenpeace is de ontwikkeling van ggo-aardappelen onnodig en ongewenst. Onnodig, omdat plaagresistente aardappelen ook gemaakt kunnen worden via klassieke veredelingsmethoden die minder risico's met zich meebrengen dan genetische manipulatie. Er zijn trouwens vandaag al verschillende resistente variëteiten op de markt, zoals Bionica en Sarpo Mira. Ongewenst, omdat het voordeel van ggo's niet opweegt tegenover de nieuwe risico's voor het milieu, de kosten van evaluatie- en controlesystemen, de machtsconcentratie in de agro-industrie en de besmetting van gangbare en biologische producten. Daar wordt niemand beter van, behalve BASF en consoorten.

Bronvermelding: http://www.greenpeace.org/belgium/n...rdappel-belgie/

Eigen mening: Ik plaatste dit artikel onder overige milieubijdragen omdat het hier niet enkel gaat over het Global Warming- effect, maar ook over onze fauna, flora en wijzelf.

Door het Global Warming-effect merken we dat ons klimaat enorm aan het veranderen is. De temperatuur stijgt steeds waardoor ijskappen smelten maar toch worden de seizoenen nog verder versterkt wat wil zeggen dat koude winters opeens ijskoude winters worden. Hierdoor komen veel van onze oogsten in gevaar, onze aardappel is hier een uitstekend voorbeeld van. En door deze slechte oogst stijgen de prijzen van onze aardappel maar liefst met 38%. Daarom vind ik het langs de ene kant goed dat er een ggo-variant van de aardappel op de markt zou komen. Zo zal de schaarste verdwijnen en bijgevolg zullen de prijzen van de aardappel ook dalen.

Maar dan langs de andere kant zijn er ook weer nadelen verbonden aan de opkomst van deze ggo-producten. Zo heb je allereerst de controle door de overheid. Mensen denken dat deze ggo-producten OK zijn omdat ze langs de overheid gepasseerd zijn, maar eigenlijk weet niemand met zekerheid of deze producten al dan niet schadelijk zijn. De onwetendheid is dan ook meteen het tweede punt. Wie weet hebben deze ggo-producten wel een effect op onze fauna en flora of zelfs op de mens, waardoor er super-onkruiden ontstaan of waardoor er massaal insecten sterven. Hiervan is geen zekerheid. En als laatste hebben we de monopolie. Overheden vrezen dat wanneer deze ggo-producten een succes worden alle natuurlijke producten aan de kant worden geschoven. En zo worden onze Belgische boertjes afhankelijk van grote multinationals.

Om tot een conclusie te komen: ggo-producten hebben hun voor- en nadelen. Maar ons milieu gaat nu eenmaal de slechte kant op en onze aardbol wordt steeds meer overbevolkt. Om deze voedseltekorten tegen te gaan, zullen er oplossingen moeten gevonden worden. Daarom vind ik het zeker geen slecht idee dat er volop naar wordt gezocht. Innovatie is nodig.
Met citaat antwoorden