In townships rondom de Zuid-Afrikaanse havenstad Durban is een nieuwe, levensgevaarlijke drug opgedoken. Whoonga. Belangrijkste bestanddeel: tot poeder vermalen aidsremmers. Steeds meer hiv-patiënten worden als gevolg van de nieuwe drugshype van hun medicijnen beroofd.
Siyabonga legt het rustig uit. Hij heeft net voor een paar euro in zijn township Kwadebeka een bolletje Whoonga-poeder op de kop getikt. In zijn vervallen huisje maakt hij van het witte poeder een lijn op een klein tegeltje.
Vervolgens rolt hij het poeder in een joint, met wat tabak en marihuana. Al na de eerste hijs beginnen zijn oogleden over zijn ogen te zakken. "Dit voelt zo goed", zegt hij tergend langzaam. De chemische lucht die hij uitblaast stinkt verschrikkelijk.
Naast aidsremmers zit er ook rattengif en schoonmaakmiddel in de Whoonga. Het roken van deze bizarre combinatie werkt zeer hallucinerend, vertelt Siyabonga. Hij is al maanden verslaafd aan de drugs, net als duizenden jongeren rondom Durban.
Kliniek
In de hiv-kliniek in Kwadabeka is de paniek toegeslagen. Meerdere patiënten zijn al buiten het hek van de kliniek beroofd van hun pillen. Sommigen werden zelfs thuis opgezocht. "Ik ben bang", zegt Rafael Ngobese. Hij zit in de wachtkamer, samen met tientallen andere patiënten, te wachten op een nieuwe tweemaandelijkse voorraad aidsremmers.
Het nieuws komt binnen de gezondheidszorg als een schok. Zuid-Afrika is het land met de meeste hiv-patïenten ter wereld, zo’n 5,7 miljoen van de 49 miljoen inwoners zijn besmet. De afgelopen jaren hebben steeds meer besmette Zuid-Afrikanen toegang gekregen tot gratis medicatie, iets dat als een grote stap voorwaarts wordt gezien. "En dan kan je in deze buurt als aidspatiënt ineens niet meer veilig met je medicijnen over straat. Het is volkomen krankzinnig", zegt dokter Aretha Zulu, verbonden aan de kliniek in Kwadabeka.
Ook al worden de pillen gratis verstrekt, de voorraad is niet oneindig. "We hebben verschillende patienten die beroofd zijn nieuwe pillen gegeven, maar dat betekent dat die pillen niet naar een andere patient kunnen gaan. Dat is een enorm probleem", zegt Zulu. Ze hoorde voor het eerst over Whoonga in 2008, toen enkele jongeren betrapt werden bij het experimenteren. Sinds begin dit jaar heeft het een enorme vlucht genomen. "Nu kun je het hier op elke hoek van de straat krijgen."
Afkickcentrum
"De overheid besteedt nauwelijks aandacht aan dit probleem", zegt Thokozani Sokhulu. Hij heeft in Kwadebeka een klein afkickcentrum geopend om de jongeren van de Whoonga af te helpen. Een oude garage doet dienst als activiteitenruimte.
Vijf jongens zijn een oud bankstel en een fauteuil opnieuw aan het stofferen, een manier om ze niet de hele dag aan drugs te laten denken. De meubels moeten vervolgens voor een aardig prijsje worden verkocht. "Ik heb nauwelijks geld om iets voor de verslaafden te betekenen. Meer dan dit kan ik niet doen. Maar het ging me zo aan het hart jongeren aan deze vreselijke drugs ten onder te zien gaan, dat ik ben opgestaan."
Momenteel heeft hij 45 jongens onder behandeling, een fractie van het aantal verslaafden dat er volgens Sokhulu in en om Durban rondloopt. "Het zijn er echt al een paar duizend en er komen er elke dag tientallen bij. Ik krijg al meldingen dat het op andere plekken in het land opduikt. De regering móet ingrijpen."
Sokhulu vreest voor een golf van geweld en criminaliteit van Whoonga-verslaafden. "Het is niet voor te stellen hoe groot de behoefte bij verslaafden is. De pijn in hun hoofd en buik is zo groot, dat ze de Whoonga wel móeten nemen. Elke dag weer. En dus zijn ze tot alles in staat. Alles."
Correspondent Tim de Wit in Zuid-Afrika
Datum: 01/12/2010
Bron:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu.../101201_Whoonga
Drugs zijn alomtegenwoordig. Nu is er weer een nieuwe drug samengesteld en dat met behulp van een medicijn! Waarom moeten de mensen medicijnen nu altijd gaan misbruiken? Het is de bedoeling dat medicijnen gebruikt worden om te genezen van een bepaalde ziekte, pijn te verminderen, ziektes af te remmen ... . En nu heeft iemand ontdekt dat je het poeder van de aidsremmers kan roken. Wie denkt er nu aan om een bepaald medicijn te gaan gebruiken als drug?
Ik vind het vooral erg voor mensen die besmet zijn met HIV. In het journaal op één werd zelfs gezegd dat er in Zuid-Afrika mensen zijn waarbij het medicijn gestolen werd. Mensen die deze drug gebruiken spelen dus niet alleen met hun leven maar ook met dat van anderen! In het journaal werd namelijk ook gewezen op het feit dat het medicijn drie keer per dag ingenomen moet worden en dat dit niet onderbroken mag worden. Als dat dan toch zou gebeuren zal het virus zich opnieuw vermenigvuldigen en bestaat de kans dat het virus immuun zal worden voor het medicijn. Vervolgens zou dit kunnen betekenen dat er een nieuw medicijn gevonden moet worden, aangezien dit medicijn dan zijn kracht verliest. Dat zou heel jammer zijn want dit medicijn heeft zijn efficiëntie duidelijk bewezen. Er zijn immers mensen die door het gebruik van dit medicijn nog jaren kunnen leven!
Bovendien kan ik er gewoon niet bij dat sommige mensen met hun eigen leven willen spelen door het nemen van drugs! In het artikel stond dat de drug wordt samengesteld door aidsremmers, rattenvergif en schoonmaakmiddel. Er zit dus wel degelijk echt rattenvergif in deze drug! Neen, dat kan gewoon NOOIT gezond zijn!!!