Enkele post bekijken
  #1  
Oud 1st December 2010, 13:56
Eva Thijs Eva Thijs is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Gierle
Posts: 423
VS spelen het bikkelhard op klimaattop

Op de VN-klimaatconferentie in Cancún is de vrees ontstaan dat de Verenigde Staten de onderhandelingstafel zouden verlaten. Afgevaardigden van de regering-Obama maakten namelijk duidelijk dat de VS voor de harde lijn kiezen en enkel met groene steun en engagementen komen als de ontwikkelingslanden, en voornamelijk China, grote inspanningen leveren.

'Wij willen een globaal bindend klimaatakkoord waarin CO2-reductiedoelstellingen verankerd zitten, maar dat is zinloos als China niet meedoet', aldus Amerikaans ambassadeur Howard Gutman in ons land. Door het overwicht van de klimaatsceptische Republikeinen in de Senaat kunnen de VS zo'n akkoord evenwel zelf niet tekenen.

Tijdens de eerste gesprekken in het Mexicaanse Cancún, waar 195 landen samen zitten in een poging de klimaatverandering te keren met internationale akkoorden over CO2-reductie, heeft de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Jonathan Pershing al meteen duidelijk gemaakt dat de VS "een uitgebalanceerd pakket" eisen. Dat is diplomatentaal voor de eis dat ontwikkelingslanden emissiereductiedoelstellingen controleerbaar naleven in ruil voor financiële en andere inspanningen van de industrielanden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

"Er zal op alle niveaus vooruitgang moeten worden geboekt of er zal weinig vooruitgang worden gemaakt", zo verwoordt de hoofdonderhandelaar voor de VS, Todd Stern, de alles-of-nietsaanpak van de VS. In naam van Stern maakte gisteren ook de Amerikaanse ambassadeur in België, Howard Gutman, duidelijk dat de VS "bereid zijn tot een ambitieus akkoord als China meedoet. Je kunt niet met twee op restaurant besluiten niet meer te roken omdat dat ongezond is terwijl de rest van de gasten sigaretten blijft opsteken", aldus Gutman.

De VS, de lidstaten van de Europese Unie en andere industrielanden zijn vandaag samen goed voor 45 procent van de uitstoot van broeikasgassen en tegen 2030 voor 35 procent, terwijl China vandaag de grootste uitstoot heeft en over tien jaar 60 procent meer kooldioxide zal uitstoten dan de VS. "Net daarom heeft een bindend en transparant akkoord alleen zin als ook China zich engageert tot een verlaging van zijn uitstoot", zegt de ambassadeur.

China stemde op de vorige klimaatconferentie, in Kopenhagen, in met moreel bindende verlagingen van de CO2-uitstoot.

Maar volgens Stern krabbelt het land nu terug. "In die omstandigheden heeft het weinig zin om in Cancún over geldmiddelen en technologie te praten. Dat is de kar voor het paard spannen. Wij leggen ons niet neer bij het idee dat een juridisch bindend akkoord met zoveel mogelijk landen er misschien pas op de volgende klimaatconferentie in Zuid-Afrika komt. Verplichte CO2-reductie is de essentie. Wij praten niet over financiële en andere steun aan ontwikkelingslanden voor er duidelijke en bindende reductie-afspraken zijn voor iedereen", klinkt het bij Gutman en Stern.

Veel onderhandelaars benadrukken nochtans dat het cruciaal is dat op Cancún net vooral deelakkoorden over financiering, technologie en ontbossing zullen worden gesloten en dat er geen kans is op een wereldwijd bindend klimaatakkoord waarin landen zichzelf emissiereducties opleggen.

Ironisch genoeg, en voor veel Obama-getrouwen zoals Gutman frustrerend, is dat voor een groot deel omdat de VS zelf nauwelijks een politieke stap kunnen zetten. Zonder de steun van de Senaat kunnen de VS een bindend wereldpact niet ondertekenen, maar in die Senaat hebben de erg klimaatsceptische Republikeinen na de recente midtermverkiezingen de meerderheid.

Blokkering
"Een Amerikaanse handtekening onder een globaal pact is in de komende 5 ŕ 10 jaar onmogelijk en die Amerikaanse politieke situatie zet een grote rem op de klimaatonderhandelingen. Dat de VS hun eigen doelstelling, een CO2-reductie met 17 procent tegenover 2005 tegen 2020, kunnen halen wordt eveneens betwijfeld. Het is net China, dat op het terrein grote vooruitgang maakt, dat in Cancún wél meer gewicht in de schaal zal kunnen leggen. De VS worden helemaal voorbijgestoken en de Democraten kunnen niet anders dan gefrustreerd toekijken", reageert professor klimaatbeleid Hans Bruyninckx (KU Leuven).

Volgens vooraanstaand expert Michael Levi, analist energie en milieu bij de Amerikaanse Council on Foreign Relations, is de kans dan ook niet gering dat de VS door de blokkering die ze zelf deels veroorzaken, van de onderhandelingstafel weglopen in Cancún.

"De belangrijkste regel voor de Amerikaanse onderhandelaars is dat ze niets geven als ze niet in ruil iets terugkrijgen. Wanneer zij geconfronteerd zullen worden met voorstellen waarbij aan ontwikkelingslanden beloftes worden geconcretiseerd, een prioriteit voor de meeste onderhandelaars, zonder dat Washington iets in ruil krijgt, zoals China dat bindende reductiedoelen aanvaardt, dan zou ik niet verbaasd zijn dat de Amerikanen de zaal verlaten", aldus Levi.

Datum: 01/12/2010
Bron: De Morgen

Eigen mening:
Een gezond leefmilieu is essentieel voor het bestaan van planten in dieren op Aarde dus ook voor het voortbestaan van de mens. Als De VS zo egoďstisch is om niets op te offeren, zal er geen degelijke onderhandeling kunnen zijn om onze Aarde te redden.
De klimmaattop is zeer belangrijk en iedereen moet zich hiervoor inzetten, dus ook de VS. Zij behoren tot diegenen die het meest vervuilen dus het is logisch dat zij ook dingen zullen moeten opgeven en verbeteren. Als ze dat niet willen zal het milieu onnodig vervuild blijven worden.
In dit geval zullen er wel meer landen zijn die dingen moeten opgeven. Iedereen gelijk voor de wet. Iedereen zal zich moeten houden aan strenge regels en normen.
Met citaat antwoorden