BRUSSEL - De economische crisis heeft de druk op het milieu verlicht. Er werd minder energie verbruikt en de uitstoot van de industrie en het verkeer nam af.
Het energieverbruik lag in 2009 vijf procent lager dan in 2008 en zes procent lager dan in 2008. Dat staat in het Mira-indicatorenrapport 2010 van de Vlaamse Milieumaatschappij. Zo versterkte de crisis een trend die al dalend was.
In het verkeer werd veel minder vracht vervoerd. Het aantal verreden kilometers daalde met 18 procent tegenover 2007. Gecombineerd met de ingebruikname van schonere motoren en biobrandstoffen kon de stijgende trend van de uitstoot van broeikasgassen gekeerd worden. Ook de uitstoot van stoffen die de verzuring of de ozon in de hand werken, ging in dalende lijn.
Het personenvervoer nam daarentegen opnieuw toe, na een afname in 2008. De emissie van CO2 is wel verminderd, door het gebruik van zuinigere wagens.
In de industrie valt de stevige daling van de uitstoot van stikstofoxiden in de metaalsector op, omdat er installaties stil lagen.
De mindere activiteit in de transportsector en de industrie brachten met zich dat de uitstoot van kleine deeltjes (PM), verantwoordelijk voor het fijn stof, met meer dan eenderde terugliep, vergeleken met het jaar 2000.
Structurele maatregelen en de crisis hebben ertoe geleid dat Vlaanderen voor het derde opeenvolgende jaar onder het Kyoto-klimaatplafond blijft. We hebben zelfs wat ‘reserve’ opgebouwd voor de jaren 2010-2011.
De crisis had volgens de VMM ook minder gunstige gevolgen voor het milieu. Ze remde de evolutie naar een meer energie-efficiënte economie. Zo lag het energiegebruik per geproduceerde eenheid hoger in 2008 en 2009. Wellicht werden investeringen in energiebesparende technologieën uitgesteld.
De koude winters van de jongste twee jaren hebben ook voor meer uitstoot van verwarming van gebouwen geleid, maar die toename woog niet op tegen de energiebesparende maatregelen.
Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...33&subsection=3
Verantwoording:
Ondanks de crisis voor niemand goed is, heeft hij ergens dan toch ook wel iets positiefs verricht. Al vind ik het wel jammer dat er een crisis nodig is om dit als gevolg te hebben. We beseffen zelf niet meer hoe kostbaar het milieu is. De meeste mensen trekken zich er niets meer van aan. De crisis heeft er voor gezorgd dat mensen moesten rondkomen met minder geld. Hierdoor gaan ze beter op hun geld letten, minder stoken. Allemaal heel positief voor het milieu. Iedereen zou er de gevolgen van dragen moest het met het milieu fout lopen. Iedereen zou dan ook moeten samen werken om er iets aan te veranderen. Vele denken: 'iemand anders lost het wel op.' Maar als iedereen dit denkt zullen we nog lang aan een oplossing mogen blijven werken om het milieu te verbeteren. Door de economische crisis werden we allemaal een kleine beetje indirect verplicht tot aanpassing en zoals je ziet, met effect!