30th November 2010, 12:46
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Gierle
Posts: 423
|
|
Wat er verandert op 1 december 2010 en 1 januari 2011
Het begin van een nieuwe maand betekent doorgaans ook enkele wijzigingen voor ons dagelijks leven. In december 2010 en januari 2011 is dat niet anders. Een overzicht.
Geen bouwvergunning meer voor kleine werken
Voor sommige werken is niet langer een bouwvergunning nodig. Het volstaat om ze te melden aan de gemeente. Dat geldt bijvoorbeeld voor de aanbouw van een garage of een veranda van hoogstens 40 m².Na de aanmelding moet men twintig dagen wachten. Daarna mag men automatisch starten.
Voor andere werken is dan weer helemaal niets meer nodig. Dat geldt onder meer voor een niet-overdekt terras of een zwembad van hoogstens 80 m².
Een lijst met de werken waarvoor geen vergunning nodig is en een lijst met de werken die alleen maar moeten worden gemeld is hier terug te vinden.
Minder vlot in het rood
Nu kunnen Belgen nog voor drie maanden en voor maximaal 1.250 euro in het rood gaan op hun rekening zonder dat ze hiervoor een kredietovereenkomst hebben. Vanaf 1 december wordt dit ingekort tot 1 maand.
Wil men langer in het rood gaan of voor een groter bedrag, dan moet men eerst een kredietovereenkomst afsluiten.
Strengere regels om te lenen
De consument moet voortaan beter worden geïnformeerd over zijn lening. Daartoe moet hij onder meer een standaardfiche krijgen met basisinformatie.
Elke reclame over leningen moet voortaan de boodschap 'Let op! Lenen kost ook geld' dragen. Tevens moet de informatie over het jaarlijkse kostenpercentage en het af te lossen bedrag groter worden vermeld in de advertenties. Verder moet het totaal terug te betalen bedrag worden vermeld.
De consument krijgt ook meer tijd om zich te bedenken: namelijk veertien werkdagen in plaats van zeven kalenderdagen.
En de lening mag nog alleen via overschrijving of met een cheque ter beschikking worden gesteld, niet meer in cash.
Financiële instellingen die ongeoorloofde reclames verspreiden, kunnen worden beboet.
Minimumlevering aardgas
Aardgas kan niet meer zomaar worden afgesloten. Wie zijn rekening niet kan betalen, zal toch een minimale hoeveelheid gas geleverd krijgen door de beheerder van het distributienet. Worden ook diens rekeningen niet betaald, dan wordt een budgetmeter geplaatst.
Chemische stoffen
De gevaarsaanduidingen op etikketen worden aangepast. Ze moeten voldoen aan nieuwe normen. De huidige aanduidingen met een oranje achtergrond worden vervangen door symbolen in een rode ruit. De aanduidingen moeten een minimale grootte hebben.
De huidige gevaarsaanduidingen met oranje achtergrond maken plaats voor afbeeldingen in een rode ruit. Al zijn er diepgaandere wijzigingen. Zo wordt het huidige pictogram voor schadelijk (St-Andreaskruis) vervangen door een uitroepteken.
De nieuwe wet vereist bovendien minimale etiketafmetingen van de pictogrammen ten opzichte van de verpakkingsinhoud.
De nieuwe pictogrammen kan u hier vinden.
Vanaf 1 januari 2011
De wijzigingen op 1 december zijn klein bier in vergelijking met wat er op 1 januari 2011 allemaal verandert. Een korte greep:
- Voortaan zijn ook de tegoeden op spaarverzekeringen met een gewaarborgde minimumrente - de zogenaamde tak21 - verzekerd door de overheid tot 100.000 euro per persoon.
- Wie met een firmawagen rijdt, moet een hogere persoonlijke bijdrage betalen. De vergoeding is gekoppeld aan een coëfficiënt volgens de CO2-uitstoot en die wordt geïndexeerd.
- Intrestcouponnetjes innen in Luxemburg en Nederland wordt nog minder interessanter. Voortaan moet er 35% voorheffing worden afgehouden, tegenover 20% nu.
- Elke betaling met een kredietkaart moet bevestigd worden met een pincode. Handelaars die nog een betaalterminal hebben voor het lezen van magneetstrips moeten hun toestel vervangen.
- De postmarkt wordt vrijgemaakt. Voortaan mogen ook concurrenten van bpost geadresseerde post ronddragen in ons land.
- De verlaging van de BTW in de bouw tot 6% bij afbraak en heropbouw is nu nog voor heel het land van toepassing. Straks wordt hij opnieuw beperkt tot 32 steden en gemeenten.
- Koopt u bouwgrond en woning in één pakket, dan moet u 21% op het geheel betalen. Tot Nieuwjaar moet op het grondaandeel maar 10% aan registratierechten worden neergeteld.
- Elk personeelslid in een apotheek moet een naambadge dragen. Daarop moet ook de functie staan.
- Er moet niet langer worden gevaccineerd tegen het blauwtongvirus.
- Binnenschippers moeten voortaan een vast tarief van 7,50 euro betalen per 1.000 liter accijnsvrije gasolie die ze bunkeren. De bijdrage wordt opgelegd in het afvalstoffenplan. Ze dient voor de financiering van de ontvangstinstallatie van oude olie.
- De Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen (CBFA) is aangeduid als 'bibliotheek' voor alle informatie over beursgenoteerde bedrijven. Ze zal op de website van de organisatie worden gepubliceerd.
- Op privégebruik van bedrijfsgoederen moet geen BTW meer worden aangerekend.
- DHL België verhoogt zijn tarieven voor internationale expresdiensten met 1,9%.
- Zware dieselmotoren voor havenmateriaal moet voldoen aan strengere emissienormen. De verplichting geldt voor nieuwe dieselaangedreven toestellen.
Datum: 30/11/2010
Bron: Gazet van Antwerpen
Eigen mening:
Het is goed dat er strengere normen en regels komen op het gebruik van vervuilende en schadelijke machines en stoffen. Maar we mogen niet alle rechten van de burgers gaan afnemen. Bij die lening bijvoorbeeld. Er komen strengere regels om een lening aan te kunnen gaan. Wat moeten al die jonge gezinnen dan doen als ze een huis willen kopen? Het is nu al zo moeilijk omdat de prijzen van huizen en appartementen zo hoog zijn. Maar ik snap wel dat het is om niet weer in een economische crisis te komen. We zullen denk ik moeten afwachten tot volgend jaar om te zien wat het effect zal zijn van de nieuwe wetten die ingevoerd zullen worden.
|