Citaat:
Je zegt "er is een eindpunt", maar weet jij hoe dat eindpunt eruit ziet? Een gebroken België, dat is het eindpunt. Maar voor de rest? Ik zie alleen maar vraagtekens.
|
Hoe een splitsing exact uitgewerkt wordt weet uiteraard niemand, en dat is ook niet abnormaal. Men weet niet eens wat er overmorgen zal gebeuren in dit land. Dat is hoe dan ook nog niet aan de orde want voorlopig is er niemand bezig het land te splitsen.
Citaat:
Zoals je zegt, België heeft een begrotingstekort en heel veel schulden. Maar als België splitst, worden die schulden verdeelt over Vlaanderen én Wallonië. Het grootste deel zal naar Vlaanderen toekomen. Voor Wallonië zal dat sowieso negatieve gevolgen hebben, Vlaanderen doet het nu redelijk goed, maar blijft dat zo als er plots een grote staatsschuld bijkomt?
|
Als de staatsschuld verdeeld wordt zal dit waarschijnlijk zijn naargelang het aantal inwoners. Dat komt uit op ongeveer 60% voor Vlaanderen, 30% voor Wallonië en 10% voor Brussel.
Het klopt dat Vlaanderen dan die 60% schulden moet afbetalen, maar dat moeten we nu evengoed doen. We betalen zelfs meer dan die 60% door al de transfers die naar Wallonië gaan (nuja, in de wet staat dat de Franstaligen niet moeten zeggen voor wat ze die 12 miljard gebruiken, dus of ze daar schulden mee afbetalen is nog maar de vraag).
Citaat:
Brussel wordt hét struikelblok bij uitstek. Als er dan eventueel gesplitst wordt, zal Vlaanderen Brussel nooit loslaten en de Franstaligen gaan zich niet neerleggen bij de grenzen van de deelstaat. Zij gaan sowieso zeggen dat die grenzen niet kloppen met de werkelijkheid, dat zeggen zij nu al. De faciliteitengemeenten e.d., gaan die gewoon mee met het nieuwe landsdeel?
|
De faciliteitengemeenten zijn bedoeld om mensen van het andere landsdeel sneller en beter te kunnen laten integreren in het deel waar ze komen wonen. Ze zijn opgericht om op termijn op te houden te bestaan, dus dat kan op zich geen argument zijn om die gemeenten bij bv. Wallonië te voegen. Als men dat doet kan Vlaanderen ook aanspraak maken op Waalse gemeenten, en kunnen de Oostkantons bv. Malmedy claimen.
Uiteindelijk moet Brussel en de Brusselaars zelf kiezen wat ze doen. Uit een enquête (
http://www.gva.be/nieuws/binnenland...alse-staat.aspx) blijkt dat de meeste Brusselaars een speciaal Europees statuut verkiezen. Brussel als een ministaat als het ware. Nuja, gezien het feit dat Brussel 500 miljoen extra wil élk jaar, lijkt het me vreemd dat ze plots op zichzelf zouden kunnen rondkomen.