Enkele post bekijken
  #1  
Oud 24th November 2010, 16:14
guus.wuyts@hotmail.com guus.wuyts@hotmail.com is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Lichtaart
Posts: 54
1 op 8 wordt gepest op werk

1 op de 8 wordt gepest op werk

Niet minder dan één werknemer op acht voelt zich gepest, zo blijkt uit een enquête van Securex. 'Wij zien steeds meer zware dossiers', zegt Karin Roskams, manager van het psycho-sociale team van dit human resourcesbedrijf. 'Maar het pesten gebeurt vaak heel subtiel.'

Zowat 13 procent van de werknemers voelt zich gepest, blijkt uit de jaarlijkse studie van Securex. Het cijfer blijft over de jaren vrij stabiel. Toch ziet Karin Roskams een toename van het aantal klachten. 'Of het komt doordat mensen beter de weg vinden, weet ik niet maar zware gevallen van pesterij komen almaar vaker voor.'

'Soms zelfs gaat het om veel zwaardere pesterijen dan die bij Mactac. Misschien zijn ze niet zo sensationeel, maar de gevolgen zijn soms veel erger.' Zo leiden pesterijen al eens tot zelfdoding, zoals destijds bij postbode David Van Gysels.

Niet alle pesters gaan zo brutaal te werk als bij Mactac. 'Soms is het pesten veel subtieler, en ook moeilijker te bewijzen: het gebeurt via uitsluiting, kleineren...' Maar de gevolgen zijn er niet minder door.

Uit wat gebeurd is bij Mactac hoopt Roskams te leren hoe pesterijen kunnen escaleren. 'Het begint altijd heel klein, waarna de grenzen geleidelijk verlegd worden. Als niemand onderweg optreedt, kan een groepsdynamiek ontstaan waar alle remmingen weg zijn. Bedrijven moeten daar van bij het begin aandacht voor hebben. Het beleg van de boterhammen halen en vervangen door papier lijkt misschien een grap, maar het kan het begin zijn van een zware pestactie.'

Baas is pestkop

Volgens het Securex-onderzoek zegt zestig procent van de klagers dat de leidinggevende de pestkop is. 'Het is niet omdat ze dat zeggen dat het ook zo is. We merken vaak dat als het pesten gesignaleerd wordt en de leidinggevende niet optreedt, de klager begint te vinden dat hij deel uitmaakt van het systeem.'

Bij 28 procent is de pester een collega, bij 21 procent een groep collega's en bij 9 procent gaat het om externen, zoals klanten, leveranciers of patiënten.

Negen procent van de werknemers klaagt over agressie. In zeven gevallen op de tien komt die van een extern persoon, in één op de vijf van een collega. Slechts bij zes procent gaat het om een groep collega's.

Bron:
http://destandaard.be/artikel/detai...kelid=GGK32NIOJ

Mijn mening:
Eerst wil ik Mactac toelichten voor diegenen die hier nog nooit van gehoord hebben. Bij Mactac werd een 54-jarige man bijna 10 jaar lang gepest en zelfs gefolterd. De man is nu depressief. Van de folteringen zijn pas ook beelden vrijgekomen. De man wil 25 pesters en het bedrijf voor de rechter slepen.

Ik vind het schandalig dat mensen andere mensen pesten, laat staan bij volwassenen. Sommige mensen beseffen niet hoeveel emotionele schade ze op die manier toerichten aan het slachtoffer. En trouwens, wat hebben pesters hier in hemelsnaam toch aan?
Ik denk pesoonlijk ook dat er nog veel meer gepest wordt maar dat veel mensen dit niet willen of kunnen toegeven.
Het feit dat er gedurende en lange periode niets wordt opgemerkt door directie of dergelijke vind ik zeer eigenaardig. Want pesten gebeurt ook niet van de ene op de andere dag. Het begint met kleine dingen maar kan tot veel ergere escaleren zoals bij de man van Mactac.
Wat ik nog het ergst van al vind, is dat één van de pesters (in het geval van Mactac) een schadevergoeding heeft gekregen van 250 000 euro omdat hij met de steun van de vakbond waar hij bij aangesloten was (CSC - de christelijke vakbond) naar de rechter is gestapt. De foltering van een collega is geen ontslag wegens dringende reden blijkt zo. Het bedrijf wou de man niet meer terug in dienst nemen dus moest Mactac een schadevergoeding betalen. Dit snap ik al helemaal niet want zo lijkt het voor anderen dat pesten op het werk mag, want als je onstlagen word krijg je een schadevergoeding.
Met citaat antwoorden