24th November 2010, 10:17
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2009
Locatie: Dessel
Posts: 55
|
|
Johan Vande Lanotte zet zijn Endspiel in
BRUSSEL - Een nieuw voorstel van financieringswet zet de PS onder spanning. De bemiddelingsopdracht van Johan Vande Lanotte (SP.A) verzeilt vanaf vandaag in een spannende finale.
Van onze redacteurs
Deze middag komende de diverse partijvoorzitters achtereenvolgens langs in de Senaat om kennis te nemen van het voorstel van communautair akkoord van koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte. De socialist heeft met een bewonderenswaardig engelengeduld geschaafd aan een discussiebasis waarmee de zeven betrokken partijen (socialisten, christendemocraten, groenen en N-VA) de laatste rechte lijn van de communautaire onderhandelingen moeten intrekken.
Het moment is bijzonder delicaat. De bemiddelaar zal aan de partijvoorzitters vragen of zijn voorstel aanvaardbaar is om voort te praten. Lekt zijn ontwerp uit, dan wordt de kans groot dat de bemiddelingsopdracht mislukt. Wanneer alle zeven partijen bevestigend antwoorden, denkt de socialist aan verdere gesprekken. Volgens een bron zullen die aanvankelijk bilateraal verlopen, Vande Lanotte zelf denkt aan gesprekken per taalgroep. De buitengewoon voorzichtige werkwijze maakt het haast ondenkbaar dat het overleg deze week nog strandt.
Toch blijft elk optimisme spoorloos. Zo introduceerde Vande Lanotte gisteren een nieuw voorstel van financieringswet dat bij de PS slecht zou zijn gevallen. De bemiddelaar deed daarmee afstand van een eerder denkspoor dat vooral geënt was op een voorstel van CDH-voorzitster Joëlle Milquet. Dat voorstel vertrok van een zogeheten vlaktaks voor de regio's, een uniek tarief voor alle belastingplichtigen. Daarbij kwam de progressiviteit exclusief ten goede van de federale overheid.
Elio Di Rupo (PS) toonde zich verrukt over dat eerdere voorstel. Maar de Vlaamse partijen liepen storm. Het CDH-voorstel bleek bijzonder minimaal uit te vallen voor de regio's. Het maakte een eigen beleid zo goed als onmogelijk. Bovendien dekte het de gemeenschapsbehoeften (onderwijs) niet of nauwelijks. Vande Lanotte moest bijgevolg terug aan het werk. Hoe het nieuwe voorstel eruitziet, daarover hield men de lippen stijf op elkaar gisteren.
De druk om eindelijk op te leveren was bijzonder groot. Bij CD&V en zeker bij de N-VA leeft het gevoel dat het resultaat nooit aan de verwachtingen kan voldoen. De vrees dat een eerste worp bij verdere onderhandelingen verder zal verwateren, blijft groot. Maar niemand durft het voorlopig aan om de handdoek in de ring te gooien.
Bron: De standaard
Eigen mening:
Nieuwe federale verkiezingen zullen hoe dan ook ongrondwettelijk zijn. Daar gaan ze niet meer over moeten discussiëren. Een tweede ongrondwettelijke kiesgang zal alleen maar de schaamte over een ongesplitst BHV helemaal wegnemen en dan is BHV in nog geen jaren gesplitst. Waarom zou het...? De verkiezingen gaan toch gewoon door. Bovendien zouden die verkiezingen, zoals de uitslag zich laat vermoeden, alleen maar de huidige situatie bevestigen. De enige garantie die zulke nieuwe verkiezingen geven is dat er alweer extra tijd wordt verloren.
De kiezers hebben een duidelijk signaal gegeven op 13 juni. Hoeveel keer moet dat signaal herhaald worden voordat vele kiezers ontgoocheld gaan afdruipen? Hopelijk nooit meer!
|