19th November 2010, 00:19
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Kasterlee
Posts: 71
|
|
Steeds meer gescheiden ouders schrijven hun kinderen in twee scholen in.
De ene week volgen de kinderen les in de woonplaats van hun moeder, de andere week gaan ze naar school waar hun vader woont, afhankelijk van de co-ouderschapsregeling.
Dat schrijft het Kinderrechtencommissariaat (KRC) in zijn jongste jaarrapport.
Ook de onderwijskoepels en de schooldirecties laken deze praktijk.
“Het les volgen in twee verschillende scholen brengt de emotionele en sociale ontwikkeling van het kind in het gedrang: elke week een andere omgeving, andere leerkrachten, andere klasgenootjes, andere afspraken... Terwijl een kind net nood heeft aan een vertrouwde en veilige omgeving”, zegt kinderrechtencommissaris Bruno Van Obbergen.
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet laat de omvang van het co-schoolschap nu onderzoeken en gaat desnoods de regelgeving aanpassen, om de praktijk te stoppen. Vooral kleuters zijn er het slachtoffer van. Wettelijk gezien kan een kind les volgen in twee scholen. De leerling wordt dan bijvoorbeeld vrijdagavond uitgeschreven in de ene school, en maandagochtend ingeschreven in de andere school, een systeem dat zich wekelijks herhaalt.
Ander opvallend hoofdstuk in het jaarrapport van het Kinderrechtencommissariaat is de vraag om het verbod op seks onder de 16 jaar op te heffen.
De kinderrechtencommissaris noemt dit “niet meer realistisch”. Vanaf welke leeftijd Vlaamse kinderen dan wel seksueel actief zouden mogen worden, wordt niet gepreciseerd.
Bron: gazet van Antwerpen – 18/11/2010
Eigen mening:
Ouders beseffen niet wat ze hun eigen kinderen aan doen.
Kinderen zeggen of tonen het misschien niet, maar zij zien er enorm van af.
Ze kunnen zich inderdaad niet volledig ontwikkelen en zullen later waarschijnlijk ook verschillende componenten te kort schieten.
Ook voor de leerkracht is dit geen gemakkelijke situatie. Als je bijvoorbeeld een taak geeft voor jou leerlingen tegen volgende week, hoe ga je dat dan doen met die ene leerling? Geeft hij of zij die taak dan twee weken later af of laat je voor die leerling die taak vallen? En hoe gaat dat met testen en examens?
Ik vind dat de ouders van die kinderen zich niet zo kinderachtig moeten gedragen en hun nuchter boeren verstand gebruiken. Beseffen dat ze fout zijn en dat ze op een volwassen manier een overeenkomst moeten bekomen. En naar de mening van zoon of dochter luisteren. Als het gaat om een kleuter, gaat dat natuurlijk niet. Maar er moet toch een oplossing voor zijn. Het kan zo gewoon niet verder!
|