Enkele post bekijken
  #1  
Oud 10th November 2010, 12:27
thibaut.verrelst. thibaut.verrelst. is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2009
Locatie: Herentals
Posts: 58
De Gucht wil assertiever handelsbeleid voor EU

De Gucht wil assertiever handelsbeleid voor EU

di 09/11/2010 - 21:34

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht stelt in zijn beleidsnota voor de volgende vijf jaar dat de EU als grootste handelsmacht ter wereld een assertiever handelsbeleid nodig heeft.

In zijn nota legt De Gucht de grote lijnen van zijn toekomstig beleid op tafel. Als grootse handelsmacht ter wereld, moet de Europese Unie zich meer laten voelen, vindt hij.

Concreet haalt hij de markt van de openbare aanbestedingen aan. De Gucht wil dat Europese bedrijven daar in de rest van de wereld evenveel kansen krijgen als wij hier aan bedrijven uit die landen geven.

Het kan niet dat Chinese bedrijven in de EU, zoals onlangs in Polen, een grote aanbesteding binnenrijven, terwijl China omgekeerd Europese bedrijven uitsluit van de grote en erg lucratieve publieke aanbestedingen in eigen land.

Daar is wederkerigheid nodig en zo niet moet de EU dan maar maatregelen treffen tegen bedrijven uit die landen. Tegen volgend jaar wil De Gucht daarover een aantal voorstellen op tafel leggen.

Essentieel is ook dat de EU toegang moet blijven krijgen tot grondstoffen en dan vooral ook de zogenoemde "rare earth materials" of zeldzame grondstoffen, nodig voor hoogtechnologische toepassingen, waarvoor nu een race bezig is en waar China de controle over probeert te krijgen.

Innovatie, loonbeheersing en flexibiliteit

In zijn nota wil de EU-commissaris volgend jaar actief werk maken van een verdere vrijmaking van de wereldhandel via de zogenaamde Doha-onderhandelingsronde binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO.Tegelijk wil hij de bilaterale handelsakkoorden uitbreiden met de VS, China, Rusland, India, Japan en andere mogendheden.

Om welvaart en banen tot stand te brengen, moet Europa niet zozeer mikken op erg arbeidsintensieve sectoren, maar vooral op innovatie en intellectuele eigendom, zei De Gucht nog. De EU moet ook een aantal economische sectoren uitkiezen en stimuleren waar de Unie een belangrijke speler in kan worden.

Europa en België doen het overigens economisch helemaal niet slecht, merkt De Gucht op, die stelt dat ons sociaal model betaalbaar kan blijven bij een groei van 2 tot 3%, een realistisch objectief dus.

Wel roept hij de sociale partners op om de Belgische economie vast te koppelen aan "de Duitse locomotief" die nu weer volop op snelheid is gekomen. Vooral flexibiliteit en de beheersing van de stijging van de loonkosten vindt hij belangrijk.

Eigen mening:

Bravo meneer De Gucht, eindelijk een man die durft zeggen waarop het staat. Waarom zouden wij de Chinezen moeten blijven paaien als zij ons op tal van mannieren uitsluiten. Oké, ze zijn een zeer snel opkomende grootmacht, maar daarom hoeven wij niet alles te pikken dat zij ons opspelden. Zeker van een land dat de internationale rechten van de mens aan zijn laars lapt. In europa doen wij steeds wat het meest ethisch verantwoord is. Onze grenzen staan zo goed als open voor mensen van heel de wereld. Wee hij die in het verleden zei dat het vreemdelingenbeleid niet houdbaar is. Hij moest wel een racist zijn. Helaas blijkt nu dat dit inderdaad het geval is, zelf Angela Merkel geeft dit toe. Alle grenzen staan open voor personen, goederen en diensten. Een zeer ethisch verantwoord principe, maar in economisch eigenbelang gezien is dit niet houdbaar. Zeker niet als de rest van de wereld er een minder ethisch zicht op na houdt. Europa is steeds de brave leerling uit de klas, we halen goede punten, maar laten ook profiteren van ons harde werk. Het wordt dringend tijd dat we tot inzicht komen dat dit niet kan blijven duren.

Bron:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu..._DeGucht_handel
Met citaat antwoorden